Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Condemnat a dos anys de presó l'antidisturbis dels Mossos que va clavar un cop de porra al cap d'un jove

El mosso condemnat és el de l'esquerra de la imatge

Oriol Solé Altimira

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a dos anys de presó –la pena mínima– per un delicte de lesions a Miguel Ángel P.S., l'antiavalots dels Mossos d'Esquadra que va clavar un cop de porra al cap a un jove durant els fets de Can Vies el 2014. També l'ha inhabilitat durant dos anys per ser policia en qualsevol cos de l'Estat i li ha imposat una indemnització de 4.500 euros, que assumirà la Generalitat com a responsable civil subsidiària.

Per contra, el tribunal de la secció setena de l'Audiència de Barcelona ha absolt l'antiavalots del delicte contra la integritat moral que reclamaven l'acusació particular de l'Iván, la víctima, i el centre Iridia per a la defensa dels Drets Humans, que exercia d'acusació popular. Segons el tribunal, el cop de porra “desproporcionat” del policia que va lesionar a l'orella al jove i la seva actuació posterior no compleixen els elements legals per considerar-se un atemptat contra la integritat moral.

La condemna rebaixa en un any la pena de presó que demanava la Fiscalia i en quatre la que reclamaven les dues altres acusacions. La sentència assenyala que el mosso condemnat “va donar un fort cop al cap del jove amb intenció de menyscabar la seva integritat física”. El tribunal considera “sense indici de dubte” que en el moment de l'agressió “l'ambient a la plaça de Sants era pacífic”, i que la víctima no “va provocar” cap agent.

El tribunal rebutja així mateix els dos arguments de la defensa de l'agent: que el cop de porra estava eximit de càstig penal a l'efectuar-se en legítim exercici del càrrec i que el policia “es va desviar” a l'ensopegar amb l'altra antiavalots present en el moment de l'agressió, cosa que va fer que el cop, dirigit suposadament a les cames, acabés a l'orella del jove.

“Galimaties similars decauen amb la visualització de les imatges i els testimonis”, resol la sentència, que assenyala que el cop de porra “va ser abusiu, intencionat i directe a la part alta del cos de l'Iván” i que es va produir “una extralimitació i un excés de funcions” per part de l'agent condemnat.

“Fins i tot encara que la víctima es trobés agitada –conclou la sentència–, la reacció policial no pot consistir en el recurs a la força bruta, ja que hi ha procediments per intentar calmar els ciutadans sense necessitat d'agredir-los en la manera en què es va fer”. Al judici, l'agent va al·legar que al veure que l'Iván sagnava no el va tornar a colpejar.

En declaracions a aquest diari, el lletrat de Iridia, Andrés García Berrio, ha lamentat que el tribunal hagi imposat la pena mínima a l'agent “tot i la gravetat de la lesió i el dany moral”, i especialment que l'hagi absolt del delicte contra la integritat moral. “Si un cop al cap així no genera un delicte contra la integritat moral, què el generarà?, s'ha preguntat. ”Exigim a la conselleria d'Interior que retiri l'agent de manera cautelar de les seves funcions d'antiavalots“, ha afegit, per tractar-se d'una sentència que no és ferma i es pot recórrer.

Etiquetas
stats