Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència i ERC tornen a evidenciar les seves diferències sobre BCN World

Oriol Junqeras i Carles Puigdemont

Oriol Solé Altimira

Compartir govern no és sinònim de coincidir en totes i cadascuna de les polítiques públiques a executar. Un dels temes en què Convergència i ERC no remen en la mateixa direcció és el complex d'oci i joc BCN World, un projecte que, a mesura que passen els mesos es torna més petit i genera dubtes entre els teòrics inversors. Aquest dissabte els dos partits que integren l'executiu català han tornat a mostrar les seves diferències respecte al projecte.

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha reclamat que es tinguin en compte els criteris d'ERC a BCN World per “evitar un nou fracàs estrepitós”, en referència a l'espantada de Veremonte, el soci que havia d'impulsar el complex d'oci i que va provocar que el Govern de Mas, amb el suport del PSC, agafés les regnes del projecte. No ha trigat a respondre el conseller de Territori, Josep Rull (CDC), que ha previst que el Govern farà “el millor projecte” possible a BCN World “i amb el màxim consens”.

Les diferències entre els dos partits ja es van mostrar la passada legislatura, quan ERC, soci parlamentari del govern de Mas, va rebutjar rebaixar els impostos al joc. CiU, però, va trobar el suport del PSC per tirar endavant aquest i els altres els canvis legislatius requerits pels possibles inversors. Les deavinences es van mantenir en la campanya de Junts pel Sí i en els primers mesos de la seva estada al Govern, quan Junqueras va proposar una consulta sobre BCN World a tot Catalunya i Puigdemont només a Tarragona.

En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, Junqueras ha reiterat que l'anterior projecte va ser “un fracàs rotund i estrepitós”, ja que els inversors van desaparèixer “tot i que es van donar totes les facilitats”. Per “evitar un nou fracàs”, ha avisat que en aquesta ocasió cal que els criteris d'ERC es “recullin de manera adequada” en el disseny del macrocomplex.

Rull ha respost a través de cinc tuits i ha recordat a Junqueras que la Generalitat farà “el millor projecte” i “amb el màxim consens”. El conseller de Territori també ha subratllat que el Govern va fer un pas endavant quan “Veremonte va fallar” i que el projecte desenvolupat és sinònim de “progrés social”.

Les propostes d'ERC

Una de les propostes que fa ERC és la reducció de les àrees de joc al Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou (més conegut com BCN World, que era el nom que li va posar Veremonte). Junqueras no ha concretat en què consistirà aquesta reducció. L'últim projecte que hi havia sobre la taula amb l'anterior executiu tenia 3 complexos d'oci amb un casino a cada un, a més d'hotels i comerços. Actualment el projecte s'està revisant arran de l'acord d'investidura entre JxSí i la CUP.

Preguntat sobre si BCN World podria patir un nou obstacle al juny, quan acabi el termini de l'opció de compra sobre els terrenys, Junqueras s'ha mostrat “convençut” que no hi haurà cap problema.

“La voluntat de tots és més que suficient perquè surti bé”, ha dit el vicepresident, que no ha volgut entrar en detalls sobre si havia parlat amb CaixaBank, propietari de les finques. “No hi ha moltes alternatives en aquest moment al respecte per tant tothom està interessat en que surti bé”, ha assenyalat.

Així mateix, Junqueras s'ha mostrat rotund quan se li ha preguntat si tem que dos dels actuals inversors de BCN World, Hard Rock International i Melco, marxin amb el projecte a Xipre.

“No hi ha cap observador mínimament objectiu que pugui donar cap credibilitat a que una inversió d'aquest tipus es produeixi a la Mediterrània Oriental”, ha assegurat Junqueras, malgrat que la societat integrada per aquestes dues empreses és una de les tres finalistes del concurs que s'ha obert a l'illa per construir un complex similar al que es projecta a la Costa Daurada.

Junqueras confia en sortejar Montoro

En la mateixa entrevista a l'ACN, Junqueras ha mostrat la seva voluntat d'incloure els 270 milions previstos per a despesa social en els pressupostos que s'haurien de presentar al maig tot el el vedat a la despesa que ha posat a les autonomies el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Montoro va anunciar dijous passat que no deixarà augmentar la despesa social a les autonomies per sobre de l'1,8%. Aquest percentatge, combinat amb el límit de dèficit del 0,3%, dificulta a les comunitats no fer més ajustos, que en el cas de Catalunya podrien rondar els 3.000 milions d'euros. No obstant això, Junqueras ha confiat en l'augment dels ingressos respecte a 2015 i en la rebaixa dels tipus d'interès per assegurar que les demandes de Montoro no fan perillar “en absolut” el pla de xoc social.

Etiquetas
stats