'Dones en Xarxa' promueve los derechos de las mujeres y apuesta por su empoderamiento usando las TIC. Cree en el potencial de internet para alcanzar la igualdad efectiva.
10 anys de dones en xarxa, #donesenxarxa10
A dones en xarxa fem deu anys (2004-2014) i per tal de celebrar-ho amb tots vosaltres, hem adaptat el nostre concurs Femitic a Femitic10, amb nous formats adequats als nous temps, més àgils, més quotidià, més diari...Instagram.
Durant aquests mesos us convidem a publicar fotos a favor dels drets de les dones amb l’etiqueta #donesenxarxa10 a les xarxes socials i un cop a la setmana, en destacarem una. Podeu publicar la foto a qualsevol xarxa, és molt important que estigui bé etiquetada per tal de localitzar-la. Us podeu inspirar en les fotografies de les anteriors edicions de Femitic
Femitic10 i #donesenxarxa10 neixen per omplir el buit de presència de les dones a la xarxa (com a reflex de la societat en la que vivim), per tal de promoure la participació de les dones a internet, per la generació de sinergies.
Les dones continuem sent poc visibles tant pel que fa a la creació de continguts que es pengen a la xarxa i com per la temàtica pròpies de les dones. Amb aquesta iniciativa #donesenxarxa10 pretenem promoure la participació de les dones a internet i visibilitzar el talent de les dones, sovint ocult entre un predomini de criteris masculins o bé, masculinitzats.
La bretxa de gènere en ús d’internet pel mobil és de 8,4 punts, el 53,8% de les persones que es connecten en mobilitat en els últims 3 mesos son homes, front al 46,4% de les dones, 8,4 punts de diferencia. Dades del estudi “Perfil sociodemográfico de los internautas” del ONTSI (datos INE 2013).
La connexió a internet també presenta diferències: accedeixen cada setmana a internet el 65,85% persones, 69,1% d’homes i 62,6% dones, per tant la bretxa digital de gènere representa 6,5 punts, a Espanya.
Dones en xarxa celebra aquest any 10 anys de presència a la societat i a les xarxes. Una dècada treballant per les dones, per la igualtat, per la seva presència a l’espai públic, per donar a conèixer la seva tasca, però també 10 anys de denúncies. Les més flagrants, sens dubte, la dels feminicidis, però d’altres discriminacions laborals, empresarials, el sostre o el penya–segat de vidre. L’actualitat ens porta a tornar a defensar els drets que pensàvem consolidats, com l’agressió a les dones i a la llibertat que és la contrareforma de la llei de l’avortament.
Hem vist com les dones s’apropaven al món a través de la finestra que és internet, i hem treballat (i treballem) per l’empoderament de les dones, en definitiva.