Les assemblees de treballadors d’Unipost, convocades pel sindicat CGT, han decidit aturar des de l’11 de gener la vaga indefinida que realitzaven des de finals de desembre. La vaga havia de durar en aquesta etapa fins al 17 de gener. Tot i l’anunci, es mantenen les posicions bel·ligerants que hi havia abans de la mobilització, indiquen fonts laborals.
La mobilització dels treballadors té el seu origen en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) de 120 dies el 2014, rebutjat per ara per la plantilla. A més, un ERO, aquest cop definitiu, que suposaria acomiadar 425 treballadors -d'un total de 2.500-, a més d'una retallada del 10% del sou que se sumaria a un altre 10% ja reduït.
Des de CGT s’explica que aturar la vaga només vol dir frenar la mobilització total que es realitzava des de finals d’any. En aquest sentit el sindicat es manifesta contrari a l’ERO que des de fa temps anuncia l’empresa i que no tira endavant, segons fonts laborals, per falta de fons per a pagar les indemnitzacions.
En la precipitació del conflicte hi pot haver tingut un paper l’últim moviment de l’empresa, que té com a principals accionistes la família Raventós, propietària de les vinyes i els caves, i la societat alemanya Deusche Post. Aquest moviment ha estat fer una petita ampliació de capital, limitada a 3 milions d’euros. Amb els diners que haurien injectat a l’empresa de repartiment postal s’haurien posat al dia els pagaments corresponents a les pagues ordinària i doble de desembre. No obstant, en una convocatòria al comitè intercentres, on hi ha tots els sindicats amb presència a l’empresa: CCOO, UGT, SOC i CGT, entre altres, s’hauria informat de l’exigència de l’empresa d’aturar la vaga i d’acceptar la retallada del 10% dels salaris futurs, a canvi del pagament dels deutes. Per tant, tot fa pensar que hi ha una negociació paral·lela entre els representants del capital i alguns dels sindicats que en aquesta ocasió no s’havien sumat a la vaga convocada en solitari per CGT.
Durant els dies en què ha durat la mobilització obrera, les àrees més afectades han estat les de Barcelona i Madrid, on la paralització del servei ha arribat fins al 85%, segons fonts sindicals.
Fins al 3 de gener fonts sindicals valoraven en més de 9 milions els objectes que s'acumulaven a les oficines d'Unipost sense que, per efecte directe de la vaga, es poguessin repartir. Tot i que al mateix temps es van començar produir moviments de l'empresa tendents a trencar la protesta. Una d'aquestes accions afectà als treballadors que estan legalment en suspensió de feina per efecte d'un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). Alguns d'aquests empleats que van ser enviats a casa per l'empresa al·legant que no hi havia feina per a ells van ser cridats de nou per l'empresa per cobrir el treball dels vaguistes, cosa que van denunciar des del comitè de vaga.
El pols entre treballadors en vaga i empresa es jugava, sobretot, en el repartiment de correspondència de grans clientes d’Unipost: Diputació de Barcelona, Endesa i Ministeri d’Hisenda entre altres. Les pressions d’aquestes entitats van fer moure fitxa a la direcció d’Unipost en el sentit de fer la petita ampliació de capital i obrir així una nova etapa d’entesa a la companyia. Fins al moment els treballadors es queixaven de què tots els ajustos fets a la societat s’havien fet a costa d’aplicar mesures de retallades socials i no amb cap inversió ni recapitalització de l’empresa.