La Fundació Maria Aurèlia Capmany i l'organització de joves d'UGT, Avalot han presentat una querella criminal contra Mónica de Oriol, presidenta del Círculo de Empresarios per unes declaracions fetes per aquesta en què fomentava la discriminació de gènere en recomanar que no es contractessin dones d'entre els 25 i els 45 anys. En les declaracions fetes per el dia 3 d’octubre, De Oriol va afirmar preferir contractar “una mujer de más de 45 años o de menos de 25, porque como se quede embarazada nos encontramos con un problema”.
L'acció judicial ha estat presentada al jutjat número 1 de la ciutat de la Justícia de l'Hospitalet de Llobregat per la presidenta de la fundació, Aida Ruiz i per Alba Fité d'Avalot. La querella criminal es basa en la vulneració de l'article 510 del Codi Penal, que és el que garanteix la igualtat entre les persones i castiga la discriminació per causes ideològiques, polítiques o de gènere.
Per a Aida, el fet que Mónica de Oriol fes les declaracions en un acte públic i en nom de l'associació que presideix empitjora la qualificació, ja que “aquesta organització agrupa moltes empreses molt importants d'Espanya i també de Llatinoamèrica”. A més, creu que argumentar contra la contractació de dones en edat fèrtil incita els empresaris a aplicar aquestes mesures contra les dones.
Per justificar la contundència de la denuncia judicial, Aida Ruiz argumenta que, tot i les preteses disculpes fetes públiques per Oriol, les declaracions objecte de la querella es van veure per mitjans audiovisuals i estaven publicades al web del Círculo de Empresarios fins a les 12 hores del vespre de dijous.
Ruíz argumenta al seu torn que el dret que protegeix l'article 510 del Codi Penal s'ha de considerar superior al de la llibertat d'expressió, precisament pel càrrec corporatiu ocupat per Mónica de Oriol, que hauria de fer que les seves manifestacions fossin més assenyades i curoses respecte als drets fonamentals.
La querella demana per a la presidenta del Círculo de Empresarios una pena de entre 1 i 3 anys de presó i una multa de sis a 12 mesos.
Aída Ruiz creu que una primera victòria de la seva acció judicial pot ser que el tribunal l'admeti a tràmit. Més enllà d'aquesta consideració es vol acabar amb el llançament de globus sonda des de plataformes com el Círculo de Empresarios, una organització empresarial connotada per les seves opinions contràries als drets dels treballadors i de col·lectius com les dones. Al mateix temps es vol que la ciutadania adopti un paper actiu per enfrontar-se al que es pugi considerar com menysteniment dels drets i llibertats ciutadanes. “i un dret essencial és el dret al treball per part de totes les dones, tinguin l'edat que tinguin”, ha indicat Ruiz.
La Fundació Maria Aurèlia Capmany és el primer cop que deixa el seu caràcter d'entitat dedicada a l'estudi i la promoció de les dones per adoptar un rol actiu contra actituds que es jutgen intolerants i discriminatòries. En aquest sentit presentar la denuncia juntament amb Avalot, una organització de joves sindicalistes és un clar missatge a l'opinió pública. Ha dit la responsable de la fundació.