La llibertat sindical és fràgil, i més a l'Estat espanyol. Per això la jornada que anualment dedica la Confederació Sindical Internacional (CSI) tindrà en aquest àmbit una significació especial. Per això, UGT i CCOO han decidit aprofitar aquesta diada, el 18 de febrer, per denunciar les agressions i vulneracions que es fan a drets fonamentals com el de la llibertat sindical.
En el context actual de crisi econòmica i social la resposta en forma de mobilitzacions ciutadanes és esperable. No obstant això, a l'Estat espanyol la canalització del dissens topa amb tot un seguit de normes legals que fan cada cop més difícil l'exercici de les llibertats civils. Una d'aquestes normes és la que es refereix a la vaga. Més concretament l'apartat que fa que participar en un piquet d'extensió de la protesta pugui ser penat amb fins a 3 anys de presó.
Un aspecte especialment criticat pels sindicats és la nova llei de Seguretat Ciutadana, coneguda també com a llei mordassa, que no sols penalitza les protestes al carrer, sinó que en un estrany salt endavant arriba a considerar delicte la plasmació gràfica de l'actuació de les forces policials durant les manifestacions. L'esmentada llei arriba a extrems com mantenir la sanció per l'assistència protestes no comunicades i eleva la seva quantia màxima fins als 600 euros, i crea a més, una nova infracció de caràcter molt greu que contempla multes de fins a 600.000 euros per als qui es manifestin sense avís previ en infraestructures o en instal·lacions en les quals es presten serveis bàsics per a la comunitat als seus voltants. De la mateixa manera, la norma considera responsable dels danys provocats per una protesta, així com les infraccions comeses, als organitzadors o promotors de la convocatòria.
En un manifest elaborat pels dos sindicats majoritaris de Catalunya es considera que la llei suposa en la pràctica reprimir la participació en accions per a evitar desnonaments, la realització de concentracions espontànies, com les protagonitzades per treballadors en conflicte laboral o demanant l'alliberament de detinguts en la vaga general, acampades del 15 M, col·locar una pancarta en un edifici públic....
Les organitzacions de treballadors de Catalunya recorden que l'Organització de Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) ha elaborat un informe en què considera que la normativa espanyola incompleix els estàndards internacionals. Afirma la dita organització que és “especialment preocupant que els organitzadors de reunions no anunciades puguin ser castigats amb sancions especialment dures independentment de la tranquil·litat de les protestes o la falta de pertorbació de l'ordre públic”.
Tota aquesta argumentació es vol fer arribar a l'opinió pública catalana. Per això, en una primera etapa els sindicats han elaborat un manifest en forma de moció que es presenta a diversos plens municipals per intentar aconseguir el suport dels governs locals. Així, s'ha presentat de moment als ajuntaments de Mollet i Sant Celoni, i els pròxims dies es farà a Manlleu, Vic, Mataró i Granollers, entre altres.
A més, el 18 de febrer s'ha convocat una concentració davant la seu del govern espanyol a Catalunya, al carrer Mallorca, 278, a les 17,30 hores. El mateix dia hi haurà concentracions a les subdelegacions del govern a Girona, a les 12 del migdia. A Tarragona s'ha organitzat una taula rodona i a Lleida hi haurà una concentració a la Plaça de la pau a les 18 hores.
A les mobilitzacions s'han afegit també altres organitzacions com la Germandat Obrera d'Acció Catòlica, (HOAC) i el Moviment Mundial de Treballadors Cristians.