Els comitès d'empresa Telefónica-Movistar i quatre empreses que treballen per aquesta multinacional Cotronic, Elecnor, Itere i Abentel, que en conjunt sumen 4.000 empleats, han iniciat aquest dilluns 30 de juny jornada de vaga a la demarcació de Barcelona contra la política de l'empresa de telecomunicacions i de les societat subcontractades. Els representants sindicals denuncien que la política de subcontractació de llocs de treball feta amb persones autònoms provoca acomiadaments i empitjora les condicions laborals.
Els sindicats CCOO, CO.BAS., EnConstrucció i USOC, junt amb el comitè d'empresa de Telefónónica-Movistar de Barcelona han cridat a la mobilització. Al seu torn, CGT convoca vaga al sector del metall.
L'arrel del conflicte se situa a la firma Cotronic, que té des de fa mesos una situació de conflicte, que s'ha propagat a la resta de contractes i a la plantilla fixa de Telefónica a Barcelona, expliquen fonts sindicals. A Cotronic s'han donat tres jornades de vaga a Barcelona: el 29 d'abril i el 29 i 30 de maig passats. Les mobilitzacions han comptat amb molt seguiment i amb el suport del comitè de Telefónica de Barcelona. Una de les raons de la conflictivitat és que Cotronic ha acomiadat en els últims 3 anys el 50% de la seva plantilla. Els treballadors que resten a la firma han vist paral·lelament empitjorar les seves condicions de treball. Al mateix temps han observat com molts llocs de treball se substituïen per treballadors autònoms subcontractats. Concretament Cotronic tenia 190 empleats i ara en té 85 en nòmina, tot i que també hi ha un centenar d'operaris subcontractats, majoritàriament autònoms.
Telefònica-Movistar ha estat l'empresa que ha obert camí en aquest nou sistema de reducció de plantilla. Des de la seva privatització la disminució ha estat d'uns 50.000 empleats. Ara, els sindicats calculen que arreu del món tenen uns 100.000 treballadors subcontractats. El fet que es produeixi un encadenament d'empreses fa que a cada baula de la cadena empitjorin les condicions laborals.
La política d'alta competitivitat entre les multinacionals de telecomunicacions repercuteix en els seus treballadors i indirectament en les empreses subcontractades que, a cada nova negociació de la concessió veuen com s'endureixen les condicions econòmiques i d'exigència de productivitat.
La vaga conjunta d'aquest dilluns, 30 de juny vol que les empreses subcontractades i el patró final s'avinguin a obrir una negociació conjunta.
Els sindicats posen sobre la taula quatre punts. El primer és que subcontractats i autònoms passin, si ho volen a formar part de la plantilla. El segon reclama limitació de la subcontractació. El tercer reclama la subrogació automàtica de les plantilles quan el treball s'assigni a una altra empresa contractada i finalment que quan es produeixi un acomiadament improcedent l'operari pugui triar entre la reincorporació o cobrar la indemnització.
Atenció al client
D'altra banda, les empreses d'atenció al client que treballen per a Telefónica-Moviestar ja van iniciar a principis de juny mobilitzacions contra la seva situació. Al Principat, les empreses d'aquest àmbit donen feina a 2.500 treballadors i Atento, ha anunciat al conjunt d'Espanya una reducció de plantilla de 800 persones.