Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Els treballadors de Catalunya Ràdio criden a la vaga en ple Sant Jordi

El president Artur Mas, en una entrevista a Catalunya Ràdio

Pau Rodríguez

El Sant Jordi de 2013 no serà retransmès. Almenys a la ràdio pública. Els treballadors de Catalunya Ràdio, revoltats davant una nova retallada en el pressupost de l'emissora, han convocat una vaga en una data tan emblemàtic com la del 23 d'abril. El principal motiu d'indignació de la plantilla, segons asseguren, és que els empleats amb sous més baixos són els que es veuran més afectats per la tisorada salarial. Una fet que xoca amb els emoluments que perceben els directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) -ens que aglutina Catalunya Ràdio i TV3-, en molts casos superiors als 100.000 euros.

A la ràdio pública catalana estan en peu de guerra des que la Corporació va anunciar una retallada d'un 17% del seu pressupost previst per a aquest curs, però l'enuig ha anat en augment entre els treballadors de l'emissora a mesura que s'han anat coneixent els detalls de la mesura. La despesa en el capítol de personal de Catalunya Ràdio es veurà reduïda enguany en 3,3 milions, i els que hauran d'assumir la retallada, en gran mesura, seran els que tenen els sous més reduïts -entre 26.000 i 30.000 euros anuals-, que els veuran rebaixats en un 36%, segons els sindicats. Els més elevats, per contra, només experimentarien un ajust d'un 10%.

Des del comitè d'empresa denuncien que es tracta d'una mesura “indecent”, sobretot en el cas d'aquesta “piràmide inversa” emprada per calcular les retallades, i per això porten mobilitzats des de fa setmanes. A principis de mes van acampar davant de la seu de l'emissora, i la setmana passada ja van convocar una jornada de vaga. En total, els treballadors calculen que des de 2009 ha perdut un 30% del seu poder adquisitiu, entre congelacions i rebaixes de sou.

Per fer visible la seva protesta, la plantilla de Catalunya Ràdio està cridada aquest matí a una manifestació des de les portes de l'emissora fins a la seu de la CCMA, al carrer Ganduxer. A la tarda, emetran des del Col·legi de Periodistes i per internet una emissió “reivindicativa” de la Diada.

El director de TV3, ben pagat que Artur Mas

Enmig del clima de crispació generat per l'enèsima retallada pressupostària, el president de la Corporació, Brauli Duart, va anunciar a finals de març que faria públics tots els sous de l'organisme que integra TV3 i Catalunya Ràdio. I ha complert. Ahir a la tarda la CCMA va difondre un document a la seva web on es detallen totes les retribucions dels treballadors de l'organisme des de 2007. El 2012, Duart va cobrar com a president 129.000 euros anuals; els cinc consellers de l'ens, 96.000 euros; el director de Catalunya Ràdio, 106.000 euros, i el director de TV3, 162.000 euros, més fins i tot que el president de la Generalitat, Artur Mas, que rep 133.000 euros a l'any.

El comitè d'empresa va celebrar en un comunicat que, després de més de tres dècades d'existència, per fi s'han fet públiques les retribucions dels directius de la Corporació, que estan fora del conveni. Amb només el sou Brauli Duart, van denunciar, es podria pagar als trenta corresponsals freelance que fins ara l'emissora tenia escampats per Catalunya i acomiadarà l'1 de maig. Suposaven 125.000 euros anuals, un 0,35% del pressupost.

La publicació de les retribucions, a més d'un exercici de “transparència”, és una aportació de la CCMA a un millor “anàlisi contextualitzat” de l'evolució de la despesa de personal, segons va justificar la pròpia Corporació. El document també revela els sous dels empleats: un redactor de TV3 percep al voltant de 47.000 euros anuals; un cap de departament, per exemple, uns 70.000 euros, i el sou més baix a la televisió, el de conserge, és d'uns 25.000 euros. A Catalunya Ràdio tendeixen a ser sensible i proporcionalment inferiors, de manera que un redactor no arriba als 40.000 euros.

No obstant això, a través del comunicat emès després de la publicació d'aquestes xifres, el comitè d'empresa de la ràdio pública catalana es queixa que els sous dels treballadors que apareixen al document estan inflats. “Es tenen en compte conceptes com l'antiguitat, les substitucions, la nocturnitat o el treball en festiu per calcular els salaris, fet que fa incrementar la xifra final”, es queixen, en un gest que consideren per “interès d'atacar als treballadors”. També es pregunten com les retallades que ells pateixen afectaran la desena de directius que cobren més de 100.000, atès que aquests es troben fora del conveni.

El Barça-Munich es retransmetrà per internet

Durant el dia de Sant Jordi la programació de totes les emissores de Catalunya Ràdio veuran alterades seva programació, i la graella s'omplirà bàsicament amb programes enllaunats. Però el futbol es saltarà parcialment la vaga. La productora que retransmet els partits del Barça, dirigida pel cèlebre i reconegut periodista Joaquim Maria Puyal, va anunciar que farà el possible per narrar el partit de Champions. Però com no comptarà amb els mitjans suficients per part de l'emissora, la productora ha habilitat una web per poder emetre en directe.

Puyal va comunicar la seva decisió en antena, en ple Barça-Llevant aquest dissabte. Va fer al·legat a favor d'uns “mitjans públics forts” i va assegurar “respectar els drets dels treballadors”, però finalment va admetre que s'han de “al compromís amb els anunciants, començant per la inestimable col·laboració de La Caixa”, i al compromís també de els oients.

Etiquetas
stats