Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els lletrats van advertir per iniciativa pròpia Forcadell i el ple que havien d'obeir el Constitucional

Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya.

Oriol Solé Altimira

Els responsables jurídics del Parlament van presentar per iniciativa pròpia un informe per advertir els diputats de la seva obligació de respectar les resolucions del Tribunal Constitucional instants abans que la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, permetés votar el full de ruta independentista el mes de juliol passat.

Així ho han explicat aquest dimecres davant la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, l'exsecretari general de la Taula del Parlament, Pere Sol, i el lletrat major de la cambra catalana, Antoni Bayona, en les seves declaracions com a testimonis en la causa en què està investigada per desobediència la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, segons han informat fonts judicials.

L'origen i objecte de la causa és determinar si Forcadell va desobeir al Constitucional quan no va impedir que el ple del 27 de juliol passat inclogués en el seu ordre del dia i votés les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, que obrien la porta a una via unilateral a la independència.

En aquest sentit, els lletrats han declarat davant la jutge que van decidir de “motu propi” presentar el mateix dia davant el registre de la Cambra un informe jurídic advertint de l'obligació dels diputats d'abstenir-se de desenvolupar la resolució independentista que es va aprovar el 9 de novembre i que va ser anul·lada pel Constitucional. En aquest escrit, els juristes es van reafirmar en un altre informe que Bayona havia redactat al desembre, després de la sentència de l'Alt Tribunal.

Bayona va advertir per escrit als diputats de l'“obligació” que tenia al Parlament de complir amb la sentència que va anul·lar la declaració del 9-N, especialment en la tramitació d'actes parlamentaris “que insisteixin a concretar el projecte polític” que expressava la resolució anul·lada (la independència de Catalunya). Precisament la comissió d'estudi del procés constituent es va plantejar per part de JxSí i la CUP “amb l'objectiu de dotar de contingut i aplicar” la resolució del 9-N.

Durant aquell ple, Forcadell va preguntar als diputats independentistes si eren “conscients” de la resolució Constitucional que instava a la Cambra catalana a no elevar al ple les conclusions ja que suposaven desenvolupar la declaració anul·lada del 9-N.

El pas dels lletrats del Parlament pel TSJC com a testimonis és l'avantsala de la declaració com investigada de Carme Forcadell el proper 16 de desembre. També estan citats com a testimonis el proper 19 de desembre tres membres de la Mesa: el vicepresident segon, José Maria Mirall Saavedra (C 's); i els secretaris David Pérez (PSC) i Joan Josep Nuet (Catalunya Sí Que és Pot).

Etiquetas
stats