Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els bombers proposen un protocol per quantificar la pobresa energètica oculta

Cartell contra la pobresa energètica

Arturo Puente

Els bombers han denunciat en diverses ocasions la seva sospita que moltes de les víctimes que atenen per incendis ho són en realitat de la pobresa, que els impedeix escalfar-se o il·luminar-se en condicions de seguretat. No obstant això, aquesta sensació no pot anar més enllà de la sospita perquè les institucions no registren ni quantifiquen les situacions de vulnerabilitat energètica, que els bombers asseguren observar en les seves intervencions.

Aquest dimarts un col·lectiu de bombers catalans, pertanyents al cos de Bombers de la Generalitat i al de Barcelona, juntament amb l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), han presentat una proposta de protocol per detectar i quantificar les víctimes de la pobresa energètica. Els professionals consideren que elaborar aquests registres és necessari, tant per visibilitzar el problema com per poder alertar les institucions dels casos que observin.

Els bombers denuncien el creixement d'incendis a Catalunya en els últims dos anys, un 16% més d'habitatges cremats que se sumen a les 8 víctimes mortals en els últims tres mesos. “Trobem que les víctimes per incendi solen estar en dormitoris o sales, que tenen lloc en els mesos més freds de l'any i que s'originen per focus de calor. No cal imaginar massa per sospitar que la pobresa energètica hi té a veure”, ha explicat Antonio del Rio, bomber de la Generalitat.

El protocol que plantegen es basa en el fet que, en totes les intervencions que realitzin en habitatges, els bombers omplin un formulari amb diverses caselles. En elles han d'indicar les condicions de l'habitatge i de les instal·lacions de subministraments, les situacions objectives de pobresa o l'estat en què troben a les persones ateses. Amb aquest formulari pretenen extreure un primer grup de casos on clarament el professional hagi detectat una situació de pobresa energètica i, un segon, amb els casos en què trobin indicis.

“Som conscients de quin paper juguem, que en cap cas és de serveis socials”, ha indicat Diego Cabello, de bombers de Barcelona. Per aquesta raó, la iniciativa pretén tenir també una funció preventiva, en què els mateixos bombers alertin a aquests serveis municipals perquè intervinguin quan la situació d'exclusió sigui evident. Segons les dades que maneja l'APE, en el 80% de casos en què les companyies subministradores alerten d'un tall imminent per impagament, els serveis socials no tenien constància prèvia d'aquestes situacions.

La portaveu de l'APE, Maria Campuzano, ha indicat que portaran la proposta del col·lectiu professional a la Generalitat, que segons han indicat fins ara s'han negat a implementar-lo. En canvi, segons han revelat els propis bombers, des de l'Ajuntament de Barcelona fa temps que treballen en l'elaboració d'un índex d'indicadors i un protocol de derivació entre bombers i els serveis municipals municipals.

Etiquetas
stats