Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional demana que un regidor de la CUP declari com a imputat per sedició

Joan Coma Roura durant un míting de la CUP

elDiario.es Catalunya

Avança la investigació penal contra polítics independentistes. La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat que declari com a imputat –investigat, amb la nova denominació– el regidor de la CUP a Vic, Joan Coma, per un delicte d'“incitació o provocació a la sedició”. Segons la Fiscalia, l'edil va encoratjar a desobeir les institucions espanyoles, com el Tribunal Constitucional, durant un ple de Vic que va aprovar donar suport a la declaració d'inici del procés d'independència del Parlament del 9 de novembre de l'any passat.

Vic va aprovar la moció de suport a la resolució independentista amb 16 vots a favor dels 21 regidors que componen el ple, corresponents a CiU, ERC i la CUP. En aquella sessió, Coma va reclamar “deixar de supeditar les decisions de les nostres institucions a les institucions espanyoles” i va instar a desobeir institucions espanyoles com el Tribunal Constitucional, tal com ho fa la declaració aprovada al Parlament i suspesa uns dies després pel mateix tribunal .

La Fiscalia considera que les paraules de Coma en el ple incitaven a “impedir fora de les vies legals l'aplicació de les lleis i el compliment de les resolucions dictades pel Tribunal Constitucional”. Afegeix que cal tenir en compte que Coma “és persona constituïda en autoritat” i que va realitzar les seves manifestacions de manera pública. Subratlla que en aquestes manifestacions Coma va cridar “expressament” a la desobediència a resolucions judicials i “es dóna un abast a les mateixes més enllà de les seves intencions”. Els Mossos d'Esquadra, en el seu informe, han assenyalat que Coma va realitzar la seva intervenció en en to molt exaltat.

La petició del ministeri públic sobre Coma arriba en un moment d'acceleració dels processos judicials contra polítics independentistes. El Constitucional i el Suprem van avalar aquest dijous la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el diputat de Convergència al Congrés, Francesc Homs. La causa del 9-N, en què està investigat Homs al Suprem, està llesta per anar a judici a Barcelona. L'expresident de la Generalitat, Artur Mas; l'exvicepresidenta, Joana Ortega; i l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, s'asseuran al banc dels acusats per la consulta sobiranista.

El Parlament, en una de les resolucions aprovades aquest dijous en el debat de política general, va assumir el compromís de defensar “tots els càrrecs electes” que estiguin “amenaçats” o “perseguits” judicialment per l'organització de la consulta del 9-N o per qualsevol altre acte vinculat amb el procés sobiranista.

Etiquetas
stats