Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Gemma Montull busca exculpar-se atribuint a Fèlix Millet tres milions d'euros del saqueig del Palau

Gemma i Jordi Montull a l'arribada a la Ciutat de la Justicia

Oriol Solé Altimira

Gemma Montull, exdirectora financera del Palau de la Música, no vol trepitjar la presó. La filla de l'exnúmero dos del Palau, Jordi Montull, va presentar aquest dimecres a la sala un document per intentar demostrar que 3,2 milions dels quals se l'acusa d'haver-se apropiat en realitat van ser espoliats per Fèlix Millet, l'expresident de la institució cultural i principal acusat. El fiscal Emilio Sánchez Ulled demana per a Gemma Montull 26 anys de presó.

En el document es registren 22 retirades de diners en efectiu entre 2004 i de 2007 d'un compte de Caixa Manresa. Ja formaven part de la causa però estaven atribuïdes a Gemma Montull. Ara l'exdirectora financera del Palau busca que sigui Millet qui carregui amb elles, ja que sosté que els milions no els va gastar ella sinó que van anar a anar a parar a despeses de l'expresident del Palau o a la caixa de seguretat o als comptes de Millet.

Segons el document, 1,5 dels 3,2 milions van anar a parar al registre comptable personal de Fèlix Millet, sense més detall sobre com es van gastar finalment. A més, el saqueig que Gemma Montull atribueix ara a l'exlíder del Palau va servir per comprar d'obres d'art, entre elles un quadre de Ramon Casas de 360.607 euros; i dos viatges per valor de 50.580,97 i 75.751 euros respectivament. Altres 36.606 euros es van destinar a “Fèlix vacances”.

Els diners també es va destinar a compres i a omplir la caixa de seguretat de Fèlix Millet al Palau. Així mateix, en el document aportat per la filla de Jordi Montull també figuren moviments sense justificar. És el cas d'un pagament a “Papitu Solans” de 120.202 euros.

En paral·lel a aquesta estratègia per lliurar-se de l'acusació pel saqueig del Palau, Gemma Montull manté converses amb la Fiscalia per confessar dimecres que ve que Convergència va fer servir el Palau de tapadora per rebre comissions de Ferrovial a canvi d'una rebaixa en la condemna per a Gemma Montull que li lliure de trepitjar la presó.

La manera en què ho faran encara està per definir, tot i que fonts judicials apunten que serà la filla de Montull, exdirectora financera del Palau per a qui el fiscal Emilio Sánchez Ulled demana 26 anys de presó, la que porti la veu cantant. Un cop els Montull han decidit estirar de la manta, ara Millet també vol sumar-se al pacte per no quedar-se sol, tot i que la Fiscalia en té prou amb la confessió de Jordi i Gemma Montull.

Primer absolt del cas Palau

La jornada d'aquest dijous també ha portat el primer absolt del cas Palau. El tribunal ha exculpat Ramon Marc Martí, administrador de l'empresa Publiciutat, perquè el delicte de falsedat documental del qual estava acusat ha prescrit. L'última factura de 50.000 euros de la societat de l'acusat del Palau de la Música, que el fiscal sosté que va servir després per finançar irregularment a Convergència, està datada el 5 de setembre de 2007. L'empresari va ser imputat el 25 de setembre de 2012, pel que per només vint dies es compleix el termini de cinc anys necessaris per a la prescripció del delicte. Els 15 acusats que queden començaran a declarar dimecres que ve.

La sessió d'aquest dijous, que ha durat poc més de dues hores, ha servit perquè les parts acabin d'exposar les seves qüestions prèvies. Igual que aquest dimecres, el més interessant no ho han pogut captar les càmeres ni els micròfons. Fèlix Millet i Jordi Montull, exgestors i saquejadors confessos del Palau, han continuat durant els 25 minuts de recés la conversa que van començar ahir després d'un biombo de l'entrada de l'auditori de la Ciutat de la Justícia on se celebra el judici.

Aquest dijous Montull parlava recolzat en una de les butaques vermelles de l'auditori, i Millet, des de la seva cadira de rodes, escoltava, assentia, i contestava amb poques paraules a qui va ser la seva mà dreta. Ni Fèlix Millet ni Jordi Montull han plantejat la prescripció de cap dels set delictes dels quals estan acusats pels quals s'enfronten a 27 anys de presó.

Més qüestions prèvies

Sí que havien demanat la prescripció del delicte de tràfic d'influències l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar -per a qui el fiscal demana a més sis anys de presó per blanqueig. Per la seva banda, els exdirectius de Ferrovial, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, havien sol·licitat la prescripció del delicte d'administració deslleial. El fiscal creu que Ferrovial va pagar a través del Palau 6,6 milions d'euros en comissions a canvi d'obra pública.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled i l'acusació popular exercida per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona s'han oposat a la prescripció de dos delictes. “L'administració deslleial no apareix en el marc de la gestió de l'empresa, sinó en el context de finançament d'un partit”, ha dit Sánchez Ulled per rebutjar la petició dels directius. Sobre Osàcar, el fiscal s'ha oposat a la prescripció perquè, segons la seva opinió, hi ha una “connexió natural” entre el delicte de tràfic i el de blanqueig, i la prescripció d'aquest últim és de deu anys.

D'altra banda, Sánchez Ulled també ha rebutjat les tesis de la defensa dels directius de Ferrovial que es va trencar la cadena de custòdia en una de les proves clau del cas, un CD amb diversos documents en què es va basar Hisenda per concloure que CDC es va finançar il·legalment a través del Palau. Ha al·legat que, malgrat que aquest disc es va ratllar, els pèrits havien fet una còpia al seu ordinador dels arxius, i posteriorment el jutge els va obtenir de nou a través d'un document notarial que va encarregar la direcció del Palau de l'etapa postMillet

Etiquetas
stats