Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

ICV serà l'única formació a favor del dret a decidir que no anirà a la manifestació de la Diada

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, en compareixença al Parlament

Yeray S. Iborra

Iniciativa serà finalment l'única formació dels comuns que no assistirà a la manifestació convocada per les plataformes independentistes el pròxim 11 de setembre. Membres de la resta d'organitzacions de l'espai, com ara Barcelona en Comú, Podem, Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i En Comú Podem, tindran representants en la convocatòria, incloses les seves dues cares més visibles: Ada Colau i Xavier Domènech. BComú ha estat l'últim a confirmar-ho, aquest dimecres.

Tot i l'assistència de la resta de formacions, ICV ha confirmat que es manté en la postura manifestada per la coordinadora de la formació, Marta Ribas, fa uns dies: no hi haurà presència per part de l'organització a la manifestació de l'ANC i Òmnium, per no coincidir amb el “full de ruta unilateral cap a la independència”. En aquesta línia es va expressar també el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), Joan Coscubiela. “La immensa majoria de votants de Catalunya Sí que es Pot, En Comú Podem o Barcelona en Comú no se senten cridats a participar en una manifestació que aposta per un full de ruta unilateral”, va dir Coscubiela. Els ecosocialistes sí que assistiran als actes institucionals de la Diada, com cada any.

Per la seva banda, Barcelona en Comú ha estat l'última formació dels comuns que ha confirmat formalment –per mitjà d'un comunicat– l'assistència a la manifestació del pròxim 11S convocada per les plataformes independentistes. Una idea que ja havia avançat l'alcaldessa, Ada Colau, i que va reafirmar el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello fa uns dies. “No comparteixo el full de ruta del Govern, però qualsevol espai que es generi al carrer contra el bloqueig del PP mereix sumar-s'hi”, deia Pisarello la setmana passada en una entrevista a Catalunya Plural.

La postura d'Iniciativa ha provocat aquests dies missatges creuats entre Barcelona en Comú i la formació ecosocialista. Si bé Ada Colau ha intentat apagar el foc entre les formacions, Joan Coscubiela s'ha mostrat més bel·ligerant. El portaveu de CSQEP va justificar la posició de Colau per tenir interessos més enllà de la manifestació, en l'àmbit municipal. L'ecosocialista va insinuar la conveniència de BComú d'apropar-se a la manifestació independentista per facilitar la gestió municipal amb possibles socis com Esquerra o la CUP.

Amb l'anunci de BComú, els comuns s'han mostrat partidaris, amb certes objeccions (principalment, mostrar distància amb una “sortida unilateral”), d'assistir a la manifestació independentista de la Diada: Barcelona en Comú se suma a En Comú Podem.

S'espera també l'assistència de dirigents d'EUiA a la manifestació, tot i que la formació decidirà la seva postura a la Comissió Nacional que se celebrarà el proper dilluns.

Fins i tot Podem s'ha alineat a favor de Colau, tot i la negativa d'ICV. Mentre Coscubiela manifestava el refús de CSQEP a la manifestació independentista, el líder de Podem a Catalunya i també diputat de la coalició, Albano Dante, encoratjava els simpatitzants del seu partit a assistir a la manifestació, tot i no compartir-ne el total del posicionament. L'anunci del seu líder no significa però que tota l'organització comparteixi el posicionament, pel que Podem Catalunya concretarà la seva postura aquest dissabte a la reunió del Consell Ciutadà.

Un any més, el fet que la manifestació hagi quedat escorada cap a l'independentisme ha passat factura a la unitat d'acció de les formacions partidàries del dret a decidir. Tot i que, finalment, l'única formació que ha quedat enrocada en la seva postura inicial ha estat Iniciativa, que l'any passat ja va promulgar-se en contra de la manifestació convocada per l'ANC i Òmnium per considerar-la un “aval” al Govern. En referència a les eleccions del 27 de setembre de 2015, ICV ja va manifestar l'any passat que la manifestació es tractava d'un “acte de campanya” de Junts pel Sí.

La Diada més enllà de la manifestació independentista

La manifestació independentista descentralitzada organitzada per l'ANC i Òmnium no serà l'única expressió per la Diada d'enguany. Com és tradicional, es produirà l'entrega floral al monument de Rafael Casanova però, més enllà dels actes tradicionals, l'Ajuntament de Barcelona organitzarà al Saló de Cent una commemoració del moviment obrer antifranquista.

A més, l'espai dels comuns organitzarà per la Diada un acte en record dels 40 anys de la concentració popular a Sant Boi de Llobregat. La de Sant Boi va ser la primera concentració tolerada per la Diada Nacional després de 40 anys de dictadura. “Aquest homenatge vol recordar que les classes populars de Catalunya, quan s'organitzen, són els que millor defensen les llibertats socials i nacionals”, destaca Barcelona en Comú en un comunicat. BComú també ha manifestat la intenció d'assistir a un acte de record del cop d'estat a Xile l'11 de setembre de 1973 i en homenatge a Salvador Allende al barri del Carmel, com ja va fer l'any passat.

Per la seva banda, el principal partit de l'oposició, Ciutadans, ha decidit celebrar la Diada pel seu compte. Els taronges preparen un acte a Premià de Mar per a celebrar “un 11 de setembre de tots els catalans”. L'acte, segons ha anunciat aquest dimecres la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, vol servir d'oposició a la manifestació de les entitats independentistes.

Etiquetas
stats