Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Una finestra d'oportunitat pel referèndum

David Cid

El proper 26 de juny tenim l’oportunitat de desempatar. El 20 de desembre va suposar l'emergència del canvi i va posar en escac al bipartidisme a l'Estat espanyol, però va definir també un escenari de bloqueig.

També va demostrar que és possible aconseguir resultats espectaculars en el conjunt de l'Estat i també a Madrid, amb una proposta plurinacional que contrasta amb la visió antiga d'un estat monolític i uninacional del PP i lamentablement de sectors importants del PSOE, davant la impotència del PSC.

El 20 de desembre va mostrar que s'està produint un canvi sociològic al conjunt de l'Estat, on la gent nascuda en democràcia, que viu especialment a les grans ciutats, veu amb absoluta normalitat que a l'Estat es parlen diferents llengües oficials, que hi existeixen diferents nacions i que tenen el dret a decidir lliurement el seu futur. Una impugnació a l'Espanya del PP.

A Catalunya la sacsejada al taulell polític va ser encara més profunda, amb la victòria d'En Comú Podem, situant de nou el referèndum i el dret a decidir com a l'element central per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. No era ni pot ser una pantalla passada, és la gran batalla política actual.

Ara som davant unes noves eleccions on la única i principal novetat es l'aliança entre Podemos i IU, i també amb forces com Compromís o Mes a Balears, històricament agermanades amb ICV a través de les respectives Iniciatives. Una aliança de canvi que situa més enllà de Catalunya el referèndum com a prioritat.

Aquesta aliança de canvi, de sumar per guanyar, està en condicions no només de repetir la victòria electoral a Catalunya i Euskadi, sinó de disputar la victòria al PP al País Valencià a Balears, Galicia, i al conjunt de l'Estat.

Catalunya pot ser i ha de tornar a ser determinant per aconseguir un doble objectiu: fer fora a Rajoy del Govern i avançar de manera decidida cap al referèndum. Conscients de les dificultats però, també que hi som més a prop i davant una ocasió única, una gran finestra d'oportunitat que hem d'obrir.

Només en Comú Podem compta avui amb les aliances i la força electoral a Catalunya i a l'Estat per avançar cap al referèndum i aturar el procés de recentralització i atac als drets i les llibertats que han suposat aquests 4 anys de govern del PP.

És sens dubte en aquestes eleccions el vot que pot desempatar i decantar la balança cap al canvi a tot l'Estat, i fer possibles les esperances de la majoria social que sens dubte a Catalunya passen per fer possible el referèndum, que a la pràctica suposaria per sempre més el reconeixement de Catalunya com a subjecte polític independentment del resultat de la consulta.

Està a les nostres mans aquest doble objectiu, fer realitat el canvi, derrotar el PP, i fer passos irreversibles per fer possible el referèndum a Catalunya. Imaginem només per un instant la potència que tindria la victòria d’Unidos Podemos a tot l'Estat defensant el referèndum. Fem-ho possible.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats