El PSC de Badalona negocia amb el PP d'Albiol per treure Guanyem del govern municipal

Moment en què els tinents d'alcaldes obren les portes del consistori de Badalona

L'acte de desobediència que aquest dimecres van protagonitzar diversos membres de l'equip de govern de Badalona, que van obrir de forma simbòlica l'ajuntament de la localitat contra l'ordre judicial que els obligava a guardar festa amb motiu de la festivitat nacional espanyola, no ha trigat a tenir efectes en l'agitat panorama polític local. Vint-i-quatre hores després dels fets, el PSC de Badalona negocia amb el PP una moció de censura per expulsar l'actual executiu municipal, una coalició de Guanyem Badalona (Podem i la CUP) amb ERC i ICV.

El govern de Badalona obre el consistori el 12-O i estripa l'ordre judicial que ho prohibeix

El govern de Badalona obre el consistori el 12-O i estripa l'ordre judicial que ho prohibeix

Àlex Pastor, primer secretari del grup municipal del PSC, ha confirmat els contactes amb els populars en una entrevista amb Rac1, en què ha proposat la moció de censura oferint converses amb tots els grups menys amb Guanyem. Els socialistes, que són peça clau en l'estabilitat de l'actual equip de govern de Dolors Sabater, descarten tornar l'alcaldia al PP de Xavier García Albiol i es proposen com a possibles líders del pacte alternatiu.

Els grups de PP i PSC sumen 14 regidors, la meitat més un del ple, de manera que un acord entre les dues formacions seria suficient per formar un nou govern. Malgrat això, Ciutadans, amb un sol regidor, ja s'ha pronunciat a favor de la moció de censura, que es carregaria el segon govern més important, després de Barcelona, aconseguit per les forces municipalistes emergents el 25 de maig del 2015.

El PSC de Badalona ha reaccionat després de les crítiques rebudes durant la jornada del 12 d'octubre de PP i Ciutadans, que van aprofitar la jornada de desobediència dels regidors -l'alcaldessa es troba de viatge oficial- per carregar contra els socialistes per haver afavorit l'arribada al govern de Guanyem.

En un comunicat emès dimecres, els socialistes van respondre comparant la xenofòbia promoguda per l'ajuntament en l'etapa d'Albiol a les posicions independentistes de l'actual equip de govern. "Els socialistes vam pactar donar suport a la investidura de Dolors Sabater a canvi de neutralitat institucional de l'Ajuntament en la qüestió sobiranista. Fets com els d'avui posen en qüestió aquest pacte", advertien.

De moment el PP posa distància respecte a l'operació dels socialistes. Després de reconèixer que prefereix un alcalde del PSC a Dolors Sabater, García Albiol ha sostingut que, en cas d'un canvi en l'alcaldia, el "més raonable" és que l'alcalde fos ell. El seu grup és el més nombrós del ple, amb 10 regidors, mentre que Guanyem en té 5, i el PSC 4.

Les repercussions de l'acte de desobediència simbòlica -les portes van estar obertes però no es van dur a terme actes administratius- protagonitzat pel govern de Badalona no acaben en el polític. El jutjat d'instrucció número 5 de Badalona va obrir aquest dimecres una causa per un suposat delicte de desobediència contra l'Ajuntament de Badalona, a instàncies d'una denúncia del PP. De moment el jutjat no ha citat a declarar a ningú.

Etiquetas
Publicado el
13 de octubre de 2016 - 11:35 h

Descubre nuestras apps