Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat demanarà per carta la negociació del referèndum al govern espanyol

La Generalitat adreçarà a Rajoy una petició formal per negociar el referèndum

elDiario.es Catalunya

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts la sol·licitud formal al govern espanyol de l'obertura de negociacions sobre “els termes i les condicions” del referèndum on “els catalans podran decidir amb el seu vot el futur polític de Catalunya”. La portaveu del Govern, Neus Munté, ha anunciat l'acord en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. La decisió arriba a l'endemà de la conferència que va fer el president Puigdemont a Madrid per a demanar a Rajoy un acord sobre les condicions del referèndum.

La carta que Puigdemont enviarà a Rajoy inclourà el contingut de l'acord aprovat avui on expressa la “ferma voluntat d'obrir una negociació que permeti celebrar un referèndum acordat amb el govern espanyol” i demana iniciar “el més aviat possible una negociació” sobre els termes i les condicions. En la carta no s'especificarà quines condicions creu la Generalitat que ha de tenir la consulta i es deixen aquestes qüestions per debatre a la taula de negociació.

L'acord de govern fa referència al resultat de les eleccions al Parlament del 2012 i del 2015 i assenyala que “aquesta voluntat majoritària de decidir lliurament el futur s'ha traduït al Parlament en amplis acords demanant la celebració d'aquest referèndum”.

L'acord recorda també la “important mobilització ciutadana” iniciada el 2010 i la tasca del Pacte Nacional pel Referèndum, un acord que segons assenyala la Generalitat compta amb 500.000 firmes a favor d'un referèndum pactat. El text també destaca el manifest d'un “nombrós grup de juristes de prestigi” que defensa que celebrar un referèndum és possible en un estat democràtic.

El Govern ha evitat fixar una data límit a la resposta del govern espanyol però espera que la resposta sigui “concreta” i estigui a “l'alçada de l'actitud cívica” de la Generalitat. La portaveu del Govern ha avisat que la condició per obrir negociacions és que la taula de diàleg sigui sobre el referèndum i no sobre altres qüestions com el dèficit fiscal o les infraestructures.

Expressió “desafortunada i dura”

La consellera de la Presidència, Neus Munté, considera que les reaccions fetes per diversos ministres del govern espanyol “es desqualifiquen per si soles”. Especial menció la consellera de les declaracions fetes per la titular de defensa, Maria Dolores de Cospedal, que qualificava la proposta de Puigdemont com un cop d'estat. Munté ha recordat que espera de l'executiu de Rajoy una resposta “a l'alçada del civisme” de la Generalitat.

Etiquetas
stats