Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Rajoy i Sarkozy li confien a Albiol la “neteja” del separatisme

Cospedal, García Albiol, Camacho, Rajoy i Sarkozy en el tancament de campanya del PP

Jordi Molina

El Partit Popular ha demostrat en el seu tancament de campanya que es pren les eleccions catalanes de debò. Siguin plebiscitàries o no, els populars han desembarcat a Barcelona amb el president Mariano Rajoy al capdavant per recordar els perills de la independència. I per a això, han comptat ni més ni menys que amb el líder de la dreta francesa Nicolas Sarkozy, que ha defensat una “Espanya unida i lliure”. La demostració, segons el líder de l'Executiu espanyol, de la “gravetat de l'amenaça separatista”.

A l’esprint final de campanya, el PP ha optat per intensificar les crítiques a Ciutadans i PSC, els partits amb qui els populars es disputen el vot contrari a la independència i amb dels quals, segons els sondejos, quedaria per darrere. “¿On eren Iceta i Arrimadas mentre jo netejava Badalona?”, s'ha preguntat el candidat a la presidència de la Generalitat, Xavier Garcia Albiol, davant les prop de 2.000 persones que han omplert el Palau de Congressos de Catalunya.

Precisament aquest delicat verb “netejar” –compromès per la campanya ‘Limpiando Badalona’ que va despertar moltes suspicàcies pel seu aire xenòfob- ha estat un dels arguments més usats pel candidat aquest divendres. “Doncs sí, diguin el que diguin jo vaig netejar Badalona”, ha dit entre aplaudiments dels simpatitzants, abans de matisar: “la vaig netejar de delinqüència i brutícia”. Unes declaracions que Albiol ha volgut dedicar expressament a Sarkozy “que també va netejar França”.

De fet, la decisió del llavors president francès durant el seu mandat d'expulsar els gitanos romanesos de França va inspirar a Albiol -com ha admès aquest divendres entre aplaudiments-, que es va fixar en aquest col·lectiu per atiar el seu discurs xenòfob. Abans d'alçar-se amb l'alcaldia en 2011, el llavors cap de l'oposició municipal va convidar una eurodiputada francesa a passejar pels barris més empobrits de Badalona per vincular la situació de França amb la de la ciutat catalana. “Aquí no tenim campaments de gitanos com a França, aquí la situació és encara pitjor, estan repartits pels barris, fent la vida impossible als veïns”, va arribar a dir en aquella ocasió.

Amb la guerra de banderes encara latent en l'ambient, els líders populars no han deixat passar l'ocasió d'aprofundir en la ferida. Sobre aquest tema, el candidat Garcia Albiol i el president Mariano Rajoy s'han dirigit al cap de files del PP de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, pel seu “coratge”. “Ahir al balcó ens vas representar a molts dels que estem farts que ens posin l'estelada fins a la sopa”, ha dit Albiol mentre el públic cantava “jo sóc espanyol, espanyol, espanyol”, i mentre moltes banderes del partit i espanyoles onejaven al recinte.

Un líder internacional en una campanya autonòmica

Un líder internacional en una campanya autonòmicaLa intervenció de l'expresident de França, Nicolas Sarkozy, que pertany a la mateixa família política que Rajoy, el Partit Popular Europeu (PPE), és només el colofó d'una llarga llista de manifestacions de líders internacionals. El president dels EUA, Barack Obama, la cancellera alemanya, Angela Merkel, o el primer ministre britànic, David Cameron, havien reiterat en les últimes setmanes que una hipotètica independència de Catalunya provocaria la seva sortida de la UE. Unes declaracions molt celebrades pels populars, tot i que encara està per veure l'efecte final que hauran causat entre els votants catalans.

La intervenció de Sarkozy, íntegrament en francès, ha estat enèrgica i s'ha atervit amb temes delicats, com el terrorisme. Després de recordar la seva trajectòria, ha afirmat que “sempre” ha estat al costat d'Espanya, especialment durant les èpoques més dures del terrorisme d'ETA. “Només hi ha un camí per superar la crisi i és el camí de la unitat. Aquells que es divideixen són els que es debiliten, mentre que els que s'uneixen són els més forts”, ha argumentat l'expresident francès, que s'ha referit a Rajoy com un “home d'estat”.

El final de discurs de Sarkozy ha estat calculat: “Visca Catalunya i viva Espanya”. Una manera de mostrar el seu suport al PP amb qui no sempre ha tingut una bona relació. La crisi econòmica i la política de l'austeritat els va separar el 2012, després d'anys de bona sintonia. Sarkozy, llavors estret aliat d'Angela Merkel, va utilitzar el cas d'Espanya en la campanya de les presidencials franceses de 2012 com a exemple d'un país enfonsat. Un extrem que no va agradar a Gènova, que va aprofitar la victòria de François Hollande per buscar un millor accés a Merkel.

Abans, Rajoy s'ha encarregat d'atacar al virtual guanyador de les eleccions segons tots els sondejos, Junts pel Sí: “Quin programa pot presentar un comunista, un d'ERC, una altra del PSUC i un de CDC?”. El president ha volgut posar en valor l'experiència en la gestió d'Albiol i ha tret a relluir el seu pas per Badalona. Un exemple que li ha servit per atacar el PSOE: “A Badalona el PSC ha preferit donar l'alcaldia a la CUP que a nosaltres”. A l'acte ha assistit la cúpula del PP català i la secretaria general del PP, Maria Dolores de Cospedal, i s'ha cridat, com mai, al vot. Els populars són conscients que una alta participació els podria beneficiar, ja que parteixin de la base que en un context autonòmic el seu votant, tradicionalment, ha acudit menys a les urnes.

Etiquetas
stats