Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona investiga un possible frau de FCC en la recollida de residus

El tinent d'alcaldia responsable de transparència de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens.

Arturo Puente

L'Ajuntament de Barcelona investiga un possible frau de FCC, l'empresa encarregada de la recollida d'escombraries en tres districtes, que hauria costat a les arques uns 800.000 euros. Els tinents d'alcaldia Janet Sánz i Jaume Asens han comparegut aquest dijous per anunciar l'obertura d'expedient i la denúncia dels fets davant la Fiscalia, arran d'una investigació del diari El País.

Segons informa el mitjà, la delegació a Barcelona de FCC Serveis Ciutadans hauria manipulat en els últims anys dades del servei de neteja i recollida de residus a la capital catalana amb l'objectiu d'inflar els seus ingressos en uns 800.000 euros a costa de l'ajuntament barceloní.

Una investigació pròpia del rotatiu constata que les irregularitats se centren en els residus destinats al reciclatge -plàstic, brics...- i els mobles i trastos vells, anomenats “voluminosos”, pels quals l'empresa cobra segons un sistema de trams. El comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament, Frederic Ximeno, ha assegurat que, indiciàriament, la barreja d'escombraries reciclables i no reciclables s'hauria produït en dos dels tres districtes en els quals FCC opera i mitjançant un desviament dels circuits de la recollida d'escombraries.

El presumpte frau consistia a alterar les quantitats de cada tipus de brossa recollida. El sistema de cobrament implica que l'Ajuntament paga menys per tona a mesura que el volum de recollida de residus creix, de manera que es pot donar el cas que, en saltar un tram per un escàs marge, FCC acabi ingressant menys diners si no s'hagués sobrepassat aquest límit.

Segons alguns correus als quals ha tingut accés el diari, alguns responsables de FCC maniobraven per no saltar algun tram de tones recollides i evitar així pèrdues per a l'empresa. Per a això, de vegades es van arribar a barrejar residus per al reciclatge amb deixalles sense reciclar, anomenats “de rebuig”, amb l'objectiu que tota la càrrega passés com si fos escombraries d'aquest últim tipus.

“És una ofensa no només a l'ajuntament sinó a tota la ciutadania en un àmbit molt sensible com és la recollida d'escombraries”, ha assegurat el tinent d'alcaldia Jaume Asens, responsable de l'àrea de transparència. “Estem davant d'una trama organitzada per eludir els sistemes de control. Aquesta trama ha aconseguit saber el sistema de control i burlar-lo”, ha indicat.

Els tinents d'alcaldia han aclarit que, a més de la via penal per la via de la denúncia a Fiscalia, podria haver-hi una rescissió del contracte amb l'empresa o sancions, “segons com es qualifiquin la qualificació d'aquest fet al llarg del procés administratiu”, han considerat.

Etiquetas
stats