Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una dotzena d’ONGDs catalanes treballen en la reconstrucció del Nepal

Un un voluntari d'Unicef atèn una refugiada nepalesa

Siscu Baiges

Barcelona —

Una dotzena d’organitzacions no governamentals pel desenvolupament, amb seu a Catalunya, sumen esforços, des de dissabte, per ajudar els afectats pel terratrèmol que va sacsejar el Nepal. Entre aquestes associacions n’hi ha especialitzades en tasques d’emergència, però la majoria tenien des de fa anys projectes de cooperació al desenvoluament d’aquest país, considerat un dels més pobres del món.

Amics del Nepal és una d’aquestes entitats. El proper dia 9 de maig havia convocat un acte per celebrar els seus primers vint anys d’existència. El terratrèmol i les seves conseqüències afectaran, clar, l’esperit festiu amb què es pensava commemorar aquest fet, segons ha explicat la presidenta de l’entitat, Cristina Morales. Ara serà “un acte de record i homenatge a totes les víctimes del terratrèmol”. La decisió que ha adoptat Amics del Nepal és canalitzar els ingressos que els ciutadans estan aportant-li espontàniament cap a Oxfam Intermón o Metges sense Fronteres, més capacitades per actuar en situacions d’emergència humanitària com l’actual. Aquesta entitat intervé , sobretot, en l’àmbit educatiu i els apadrinaments, però també promou projectes comunitaris i de salut. Per les informacions de què disposen, cap dels seus treballadors ha perdut la vida en el terratrèmol, que sí que ha destruït part dels seus locals al país.

Aquestes tres entitats van participar en la reunió del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergències (CCAHE) celebrat el passat dilluns i en el qual el Govern català va comprometre un ajut de 50.000 euros en la primera fase post-emergència. També hi van participar representants de Creu Roja, Farmaceutics Mundi, Unicef, Acció contra la Fam, Save the Children, World Vision, Ajuda en Acció, l’Associació de Nepalesos i lafede.cat. En aquest Comitè hi estan representats els departaments d’Interior, Benestar i Família i Salut de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

La partida aprovada pel CCAHE quedarà molt per sota de les aportacions que els ciutadans estan fent a títol individual als comptes corrents de suport al Nepal que les ONGDs han donat a conèixer a través dels mitjans de comunicació habituals i les xarxes socials. Oxfam Intermón, per exemple, ha recaptat a Espanya més d’un milió d’euros en els primers cinc dies posteriors al sisme. Una via d’obtenció d’ingressos que s’ha incorporat en els darrers anys al sector de la cooperació és l’enviament de missatges sms de pagament.

Unicef ha fet una crida internacional per aconseguir 45 milions d’euros. El seu representant al Nepal, Tomoo Hozumi, recorda que “les vides de molts nens i nenes han estat destrossades i necessiten desesperadament ajuda vital, com aigua potable, refugi i sanejament”.

El director d’Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, ha insistit, precisament, en la urgència de fer arribar aigua potable a totes les persones que no hi tenen accés en aquests moments, pel perill que la seva mancança escampi malalties. Aigua potable i refugi són també les dues prioritats per les quals treballa Unicef. Aquesta entitat calcula que prop de tres milions de nens i nenes necessiten atenció humanitària urgent i confia a obrir tant aviat com sigui possible espais on els infants puguin reprendre els estudis. També centra la seva atenció en reunificar-los amb les seves famílies i protegir-los del risc de tràfic i d’altres formes de violència i explotació. En el mateix àmbit i amb les mateixes prioritats actua una altra ONGD potent amb seu a Catalunya, Save the Children.

Els medicaments i material sanitari que ha subministrat Farmamundi són distribuïts sobre el terreny per brigades de Metges del Món. Tot i que Metges sense Fronteres no tenia base al Nepal abans del terratrèmol és una de les millors vies per fer-hi arribar l’ajuda, per la seva rapidesa en organitzar dispositius d’emergència i clíniques mòbils. En pocs dies, s’hi ha desplaçat equips procedents d’Espanya, Bèlgica o el Japó.

ACNUR i World Vision són dues grans organitzacions més que disposen de delegacions a Catalunya que sensibilitzen sobre els efectes de la catàstrofe i que demanen ajuts per fer-li front.

A les dificultats que suposa actuar en una emergència d’aquestes característiques i proporcions, les entitats d’ajuda humanitària han d’afegir el col·lapse que es viu a l’aeroport de Katmandú, desbordat davant el moviment de persones i subministres que s’hi ha concentrat. Amb tot, la presidenta d’Amics del Nepal, Cristina Morales, recorda un valor que l’ha impressionat des de que coopera amb aquest país empobrit: “La capacitat de resistència que tenen els nepalesos”.

El terratrèmol del dia 25 l’ha sotmès a una prova duríssima.

WEBS ON FER LES DONACIONS

Amics del Nepal

Oxfam Intermón

Metges sense Fronteres

Creu Roja

World Vision

Farmamundi

Médicos del Mundo

Ajuda en Acció

Unicef

Save the Children

Acció contra la Fam

Etiquetas
stats