Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Artur Mas encara les eleccions del març amb un intent de dividir la CUP

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas

Oriol Solé Altimira

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha tret tota la seva contundència verbal per començar a encarar les noves eleccions a les que es precipita Catalunya després del 'no' de la CUP a la seva presidència i que Junts pel Sí no hagi proposat un candidat alternatiu. En tota la seva compareixença de premsa després de la reunió de Govern, Mas ha repetit que el 'no' dels anticapitalistes l'ha près “la meitat de la CUP”, una negativa que ha qualificat com “un error de proporcions gegantines”.

Mas ha volgut posar èmfasi en la divisió de la CUP després d'avançar que el proper dia 11 signarà el decret de convocatòria d'eleccions. Ha recordat que Antonio Baños ha dimitit pel 'no' de la CUP a Mas i que la meitat de l'assemblea de Sabadell “va entendre el moment del país i que la proposta de Junts pel Sí era potent”. I també ha deixat clar que no pensa renunciar a la presidència, tal com li demana la CUP, apel·lant a la dignitat de la institució: “La presidència de la Generalitat no és una subhasta de peix”.

Segons el parer de Mas, “el procés se'n va en orris” si accedeix a les demandes cupaires (que han proposat que Mas segueixi al Govern liderant l'àrea d'Exteriors). Malgrat tot això, Mas ha explicat que el Govern en funcions aplicarà les mesures del pla de xoc social ofert a la CUP, que en total estava quantificat en 270 milions d'euros, que permeti la pròrroga pressupostària.

El president ha criticat la CUP perquè, des del seu punt de vista “ha imperat l'esperit revolucionari i a la contra per sobre del sentit país”, i ha avisat els anticapitalistes: “L'esperit hiperrevolucionari no té cap futur tenint 10 diputats”. Així mateix, Mas ha lamentat “l'error d'haver confiat en el sentit de país de la CUP”. Mas també ha tret el seu perfil més conservador: “Amb la revolució de les superesquerres no arribarem ni a la cantonada”, ha afirmat.

“Convertir Catalunya en un estat requereix sumar i no restar, votar i no vetar”, ha reiterat Mas, que, tot i l'última reunió proposada per la CUP, ha assegurat que el 'no' dels anticapitalistes a la seva presidència “no fa possible començar la legislatura ni implementar el mandat democràtic del 27 de setembre”.

“Hem tingut tota la paciència del món”, ha defensat Mas, que fins i tot s'ha expressat en termes bíblics: “Hem tingut més paciència que Job”. Ha afegit que “ningú ha escatimat esforços” durant els tres mesos de converses. Mas ha volgut reivindicar els “oferiments de gran transcendència”, que a parer del president, ha posat Junts pel Sí sobre la taula de la CUP, com ara el Consell de Presidència o un pla de xoc ambiciós “dins de les possibilitats econòmiques de la Generalitat” (que no obstant Mas ha dit que Junts pel Sí hagués dut a terme igualment).

També en l'àmbit de les ofertes a la CUP, Mas ha assenyalat que la declaració d'inici del procés d'independència es va aprovar abans del debat d'investidura amb els vots de JxSí i els anticapitalistes perquè “era una exigència de la CUP per començar a parlar”. “Junts pel sí s'ha mogut i molt”, ha reblat el president, que ha acusat la CUP de “no moure's en l'únic tema que no és important, que és el qui”.

Etiquetas
stats