Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

CV Opinión cintillo

Pacifisme al País Valencià

0

El pacifisme no ha estat mai mort (del tot). Però ara, en les actuals circumstàncies, tendeix a reviscolar: bàsicament perquè l’acció col·lectiva per la pau es fa més necessària que mai, si no volem caure en el desastre global.

Des d’Alacant i Elx, l’inexhaurible grup ‘Tortuga’ ens informa de les despeses militars, molt per damunt del que és l’estricte ministeri de Defensa i que s’acostaria al sol·licitat 2% del PIB a Espanya. A València, l’antic Moviment d’Objectors de Consciència (MOC) reviscola i planteja, a la plaça de l’Ajuntament, fins i tot l’acollida de desertors de la guerra, siguen de qualsevol dels bàndols.

Del seu costat, el Centre Delàs d’estudis per la pau, amb arrels importants a Castelló, desenvolupa una escola pacifista al llarg de l’any, amb ancoratges a la Vall d’Uixó i València.

Cal no oblidar, per suposat, les nombroses actuacions de les institucions públiques i de moltes famílies obertes a la solidaritat i l’acollida. El ‘NO A LA GUERRA’ ha estat present i explícit en molts dels ajuntaments valencians i el Consell de la Generalitat també ha pres algunes iniciatives.

En qualsevol dels casos, allò que em sembla evident és que els recursos dedicats a la preparació de la guerra són (cada cop més) aclaparadorament superiors als dedicats a la investigació per la pau o per a la prevenció i resolució dels conflictes. És un mal símptoma, perquè les armes que es fabriquen acaben sent emprades més prompte o més tard. De manera gens innocent; malèvola. Hauríem d’invertir la tendència i no confiar, solament, en unes diplomàcies que s’han manifestat inoperants.

Etiquetas
stats