eldiario.es

9

9 punts per explicar l’infra-finançament valencià ....

.... i les repercussions que té als serveis públics

Hacienda reúne el miércoles a las autonomías para abordar el techo de gasto

Hacienda reúne el miércoles a las autonomías para abordar el techo de gasto

1. Els valencians des de l’any 1990 generen una renda per càpita inferior a la mitjana espanyola. D’un índex de 100,91, el PIB passa a un 87,54 l’any 2013.

2. El finançament públic total per càpita del qual s’ha disposat al País Valencià s’ha situat de mitjana durant els anys 2002-2012 a un índex de 79,0 sobre una mitjana de 100 de les comunitats autònomes (Ministeri d’Hisenda i INE).

3. La mitjana de inversió per habitant en el conjunt de l’estat espanyol és de 241 euros, mentre que al País Valencià la xifra baixa fins als 155 euros.

4. Els valencians són els pitjor tractats pel sistema de finançament, amb un resultat del 7% per davall de la mitjana en el període de 2002-2012.  

5. Cada any deixen de rebre aproximadament 1000 milions d’euros de l’Estat.

6. A més del baix finançament que el sistema li proporciona, també l’ha col·locat en una situació límit amb dèficits que representen un 25% del pressupost anual.

7. La distància entre comunitats autònomes en despesa per habitant s’eleva als 37 punts en sanitat, 55 en educació,  i fins a 87 en protecció social. Les forals que compten amb un major finançament superen en més del 40-50% a les que reben un pressupost inferior, entre les que es troba el País Valencià.

8. La despesa del País Valencià en serveis públics fonamentals és un 8’4% inferior respecte a la mitjana de Comunitats Autònomes. Malgrat que la inversió en aquests serveis representa el 69% del pressupost públic total.

9. La comunitat ocupa el lloc número huit de regions amb les rentes més baixes i registra una tasa de pobresa i exclusió del 31’7% sobre el total de la població, segons el 'Informe sobre exclusió i desenvolupament social en la Comunitat Valenciana' publicat en 2014 per la fundació Foessa.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha