Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Que no s´apague la flama

Simón Alegre

0

Ja fa tres setmanes que va celebrar-se a l´edifici de la Fundación Bancaja un acte realment brillant en defensa del Dret Foral valencià (o de les competències que teníem per legislar en matèria de Dret Civil). Els qui assistírem podem donar fe de la transversalitat i del patriotisme cívic que van impregnar l´esdeveniment. I això va ser certament emocionant. Poder vore a representants dels diferents partits valencians deixant, per uns moments, les sigles a banda per uns interessos autòctons comuns no és una experiència tan recurrent.

Encara que siga per un greuge comparatiu inadmissible (si es comprova l´actuació del govern de l´Estat i les retirades de recursos amb altres Comunitats Autònomes), similar al relatiu a l´infrafinançament, els valencians estem necessitats d´estes demostracions de força per fer-nos valdre com un poder propi. És el nostre autogovern lo que està en joc. Un autogovern que, llunyanament, prové del segon text legislatiu extens més antic d´Europa, com s´assenyala enFurs de València. 1238-1707. Una aproximació al seu origen i posterior evolució , de Vicente García Edo. Altre fet incontrovertible que justifica ser i sentir-nos valencians.

I, tot i que abans comentava que resultava encoratjador vore els representants dels partits bandejant les seues diferències durant hora i mitja, més ho ha sigut constatar com de lluny ha arribat un moviment, l´encapçalat per l´Associació Valenciana de Juristes (AVJ), que és societat civil pura i dura. I que, amb la força de la voluntat i la independència que implica no comptar amb fonts de finançament alienes, ha fet arribar la reivindicació a les finestres més properes a la ciutadania. Les dels ajuntaments (més de 130 (representatius de la majoria del cens), des de Vinaròs a Oriola i des de València a Requena), que han sigut els motors autèntics d´este èxit.

Com afirma el dit popular, lo difícil és mantindre´s. Així que, si volem que, vista la inexistent sensibilitat governamental davant les reivindicacions de retirades dels recursos d´inconstitucionalitat (una omissió que comportarà malentesos en qüestions d´herències, matrimonis, etc.), la capacitat de legislar en matèria de Dret Civil propi es tinga en compte en la reforma de la Carta Magna vinent, ara toca no baixar la guàrdia i fer costat a l´AVJ en les seues activitats divulgatives i reivindicatives.

Gràcies a tots els qui heu fet possible (ells saben quins són) esta campanya de dignificació i ànims.

Etiquetas
stats