Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Constitucional, reunit d'urgència, decideix en 90 minuts suspendre la consulta del 9N

El Constitucional convoca un pleno esta tarde para admitir los recursos contra la consulta

Pedro Águeda

Madrid —

El Tribunal Constitucional ha deixat aquest dilluns en suspens la consulta convocada per la Generalitat per al 9 de novembre. El ple del tribunal ha admès a tràmit els dos recursos presentats aquest mateix matí per l'Advocacia de l'Estat, tant el que demanava la suspensió de la convocatòria com la Llei de Consultes en què es recolza, aprovada el 19 de setembre pel Parlament.

Els magistrats del Constitucional van acordar l'admissió a tràmit dels recursos, el que implica la suspensió immediata de les decisions acordades pel Govern autonòmic, d'acord amb la Llei Orgànica que regula les competències del Tribunal Constitucional.

Els magistrats tenen a partir d'ara cinc mesos per dictar una sentència, però fonts pròximes al Tribunal Constitucional preveuen que no esgotaran el termini i abans del 9 de novembre hi haurà una sentència. Com ja va passar amb l'anul·lació de la declaració de sobirania del Parlament, s'espera una fallada unànime en contra de la Llei de Consultes, independentment de l'adscripció ideològica de cada magistrat.

Experts constitucionalistes observen un clar frau en diversos aspectes de la Llei. En aquest sentit, recorden la fallada l'any 2008 sobre la convocatòria d'una consulta dins del Pla Ibarretxe. El Constitucional va dir llavors que el terme “consulta” amagava la voluntat d'organitzar un referèndum i que la capacitat per fer-ho és competència exclusiva de l'Estat.

Les mateixes fonts assenyalen els vots particulars del Consell de Garanties Estatutàries, que va donar el vistiplau a la Llei de Consultes per cinc vots a favor i quatre en contra. Els membres nomenats a proposta de CiU i ERC van votar afirmativament i en contra, els de PSC, PP i ICV. Especialment significatiu va ser el d'aquest últim, el prestigiós constitucionalista Marc Carrillo, tenint en compte que ICV és un dels partits del Parlament que dóna suport a la celebració del 9N.

Etiquetas
stats