Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Una condemna de 10.000 euros per perseguir la corrupció

João França

Leer versión en castellano

“Som dues persones amb un ordinador”, explica Albano Dante. Juntament amb Marta Sibina, edita la revista Cafè amb Llet. Tot i ser una revista local de les comarques de Girona, han estat dos anys investigant irregularitats en la sanitat pública catalana, i ara això els ha portat a una condemna de 10.000 euros per atemptat a l'honor de Josep Maria Via, president del consorci Parc de Salut de Barcelona i membre del Consell Assessor d'Artur Mas en temes de sanitat.

El que Dante troba més sorprenent és que ningú hagi negat res del que diuen al vídeo pel qual se'ls demanda. El demandant, Via, només és citat en referència a un article que va publicar al diari El País demanant menys control sobre els hospitals públics. La gravació, publicada el passat 18 de febrer, va córrer per la xarxa i va arribar a les 100.000 visites al cap de pocs dies. “En el vídeo només denunciàvem la opacitat en els hospitals de Blanes i Calella, perquè no teníem eines per dir que s'estaven cometent irregularitats”, explica l'editor.

Els llocs de treball que es van començar a perdre amb motiu de les primeres retallades els va portar a investigar la situació d'aquests hospitals. Des de llavors, reclamen conèixer uns informes que han costat 1,5 milions d'euros en 5 anys als hospitals. “Encara avui no els hem vist, ni sabem qui els ha fet i ni tan sols sabem de què tracten”, explica Dante.

La punta de l'iceberg

“Crèiem que era cosa d'uns informes, però es va revelar un espoli”, diu. Un cop publicat el vídeo, van sentir a parlar més de les persones implicades. Dante explica que van rebre un document que indicava que Xavier Crespo, que havia estat gestor dels hospitals de Blanes i Calella i és diputat i candidat al Parlament per CiU, i altres regidors, “havien estat beneficiats amb 2,7 milions d'euros dels hospitals”.

Carles Manté, llavors president dels dos hospitals, va deixar el càrrec dues setmanes abans que es fes públic que havia cobrat 700.000 euros per uns informes inexistents des de l'empresa municipal de Reus. En el cas es van veure implicats també el que era director de l'Institut Català de la Salut, Josep Prat, i Ramon Bagó, directiu del grup Serhs. De Bagó, més tard, es va descobrir que havia obtingut 12 milions d'euros en contractes irregulars a Badalona.

Es tracta d'una xarxa complexa, que Cafè amb Llet es va esforçar en explicar. Ara, es veuran obligats a retirar de la xarxa el primer vídeo que van fer al respecte. La frase del video que els ha condemnat era la resposta a un article de Josep Maria Via en el que defensava la gestió empresarial dels hospitals. La frase deia: “Gent com vostè, com Bagó, com Manté, són els que estan enfonsant la nostra sanitat”. Albano Dante s'explica: “Aquestes irregularitats han mostrat que totes les auditories i controls han fallat, i és que a més les fan els seus amics”. La jutgessa del cas ha considerat, però, que la frase atempta contra l'honor del demandant.

Tot i les persones que sortien mal parades en el vídeo, als editors de la revista no els sorprèn que els hagi denunciat precisament un que esmentaven de forma circumstancial. Dante diu que els hospitals de Blanes i Calella els havien amenaçat amb denúncies, però considera que, vist tot el que ha sortit a la llum posteriorment, “no s'ho podien permetre”.

La condemna no és el problema”

El periodista explica que ells no tenen els 10.000 euros que se'ls demana i que encara no saben què faran al respecte, però assegura que “la condemna no és el problema, el problema és que s'estiguin emportant milions dels hospitals”. No obstant, diu que la situació és complicada i que en tot el procés han tingut menys temps per dedicar a la revista, que és com es guanyen la vida.

Des del Col.legi de Periodistes de Catalunya, Xavier Mas de Xaxàs assegura que “la sentència s'ha de respectar”, però considera que, al mateix temps, “fa un mal terrible a la llibertat d'expressió i a la importantíssima tasca social dels petits mitjans locals”. Recorda que les informacions publicades per Cafè amb Llet no han estat desmentides i assegura que “la seva tasca informativa és fonamental per una societat que vulgui lluitar contra la corrupció”.

El vídeo en el que els editors de Cafè amb Llet expliquen la situació:

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats