Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

'La Directa' i 'Crític' revelen que polítics de CiU i PSC van cobrar milers d'euros en dietes de La Caixa

Seu de La Caixa a la Diagonal de Barcelona.

elDiario.es Catalunya

Alts càrrecs de CiU i PSC van cobrar milers d'euros en concepte de dietes per assistir a reunions del Consell d'Administració o la comissió de control de La Caixa, la principal entitat financera de Catalunya, segons han revelat els mitjans La Directa i Crític. Entre ells es troben polítics en actiu com l'alcalde de Banyoles (CiU), Miquel Noguer, que entre 2005 i 2013 va percebre de mitjana anual 53.000 euros només en concepte de dietes.

Altres càrrecs polítics que apareixen com a rebedors de dietes són l'exconseller de Justícia amb CiU durant el pujolisme, Josep-Delfí Guàrdia, que des de 2005 ha percebut en total 176.000 euros; Àngel Ros, l'actual alcalde de Lleida pel PSC, que ha cobrat 173.000 euros, o la dirigent de Convergència Immaculada Ros, que va arribar a acumular 355.000 euros.

És una política de La Caixa remunerar les dietes als seus consellers per assistir a reunions i pels seus desplaçaments. L'any passat l'entitat va destinar a aquesta partida 829.000 euros, encara que en anys anteriors, com el 2009, va arribar a ascendir a 1,1 milions d'euros. El cobrament depèn del càrrec de responsabilitat, i les xifres que revelen La Directa i Crític són en brut, de manera que caldria explicar que se'ls dedueixen els impostos corresponents.

El consell d'Administració de La Caixa està integrat per 24 membres, i la comissió de control per 11. En tots dos s'hi trobaven dirigents polítics, en la majoria de casos designats per corporacions locals, com l'alcalde de Sant Jaume de Domenys (CiU), Magí Pallarès; la presidenta del consell comarcal de l'Urgell, Rosa Maria Mora (CiU); l'exalcaldessa de Palma (PSIB), Aina Calvo, o l'alcalde d'Hostalric (CiU), Josep Antoni Frías.

Amb tot, el cobrament d'aquestes dietes era perfectament legal, tot i que, amb la reestructuració de CaixaBank, a partir d'ara polítics i sindicalistes deixen d'integrar els seus consells. I en qualsevol cas, els que s'embutxacaven més diners en aquest concepte no eren polítics, sinó empresaris com Salvador Gabarró (Gas Natural) o Javier Godó (La Vanguardia).

Etiquetas
stats