Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

ERC guanyaria les autonòmiques i CiU podria caure a 35 escons, segons l'enquesta de la Generalitat

La formació de Junqueras superaria a la de Mas en unes hipotètiques eleccions.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

ERC segueix amb la seva tendència a l'alça i CiU continua desplomant-se. Segons l'enquesta publicada aquest dijous pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), organisme que depèn del Govern, la formació que dirigeix ​​Oriol Junqueras guanyaria a dia d'avui les eleccions al Parlament de Catalunya amb el 24,4% dels vots i entre 38 i 39 diputats. Gairebé el doble d'escons dels 21 de què disposa actualment al Parlament.

Per la seva banda, CiU seguiria dibuixant una línia descendent i quedaria com a segona força política -per primera vegada en democràcia- amb entre 35 i 37 escons, més de deu menys dels 50 que té ara, i molt per sota dels 62 diputats amb què va reconquerir el Govern en les eleccions de 2010. La intenció de vot per a l'actual partit de govern seria del 22,8%.

Per la seva banda, el PSC es mantindria com a tercera força política amb 16 escons, quatre menys que els seus 20 actuals. PP i ICV-EUiA empatarien en quart lloc amb entre 13 i 14 seients al Parlament -els populars en tenen ara 19 i els ecosocialistes, 13- i Ciutadans continuaria amb el seu ascens imparable fins als 12 escons. La CUP, també a l'alça, doblaria la seva representació: de 3 a 6 diputats.

En unes hipotètiques eleccions al Congrés dels Diputats, per les quals també s'ha preguntat als enquestats, les tendències es repetirien, encara que amb matisos. CiU repetiria a Madrid la caiguda que ja protagonitza a Catalunya, passant en aquest cas dels seus 16 escons a entre 13 i 14. Tot i això, es mantindria com a primera força política catalana. Però seguida molt de prop per ERC, que multiplicaria els seus actuals 3 escons i arribaria, segons publica el CEO, fins als 11. Els republicans superarien així el PSC, que es quedaria amb 9 -el 2011 en va treure 14-, i al PP, que baixaria a 6-7 -des seus 11 actuals. ICV-EUiA, per la seva banda, aconseguiria els 4 representants.

Majoria a favor de la independència

L'enquesta del CEO també reflecteix que un 55,6% dels catalans votaria a favor de la independència de Catalunya i un 23,4% s'inclinaria pel 'no', de celebrar-se una consulta sobre aquesta qüestió. L'enquesta indica que el 15,3% dels ciutadans s'abstindria o no aniria a votar, mentre que un 5,1% no es pronuncia sobre el tema. El sondeig pronostica que, entre els votants de CiU, el 78% votaria per la independència.

“Què creu que hauria de ser Catalunya?”. Davant d'aquesta pregunta, però, només un 47% ha optat per contestar “un Estat independent”. Un 22,8% ha deixat clar que prefereix l'actual sistema autonòmic, i un 21% ha dit voler que Catalunya esdevingui un Estat dins d'una Espanya federal. I un 4,6% dels catalans voldria que Catalunya es convertís una simple regió d'Espanya.

Etiquetas
stats