Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

ERC passaria per davant de CiU en unes eleccions d'àmbit estatal, segons el CIS

elDiario.es Catalunya

Madrid —

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) quedaria per davant de Convergència i Unió (CiU) en unes eleccions d'àmbit estatal, segons el resultat del baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de juliol.

A nivell d'Espanya el partit que resultaria més votat seria el Partit Popular, amb un vot estimat del 30%, dos punts per sota de la valoració que tenia tres mesos enrere. La segona força política seria el Partit Socialista Obrer Espanyol, amb un 21,2% de vot estimat, cosa que suposaria un descens rècord pel que fa als resultats d'aquesta organització. No obstant, qua es va fer l'enquesta encara era secretari general Alfredo Pérez Rubalcaba.

El tercer partit en vot estimat a nivell del conjunt espanyol seria Podemos, amb un 15,3%, cosa que fa que superi de molt la quarta força política, IU-ICV, que arribaria fins al 8,2%. Unión Progreso y Democrácia (UPyD) quedaria per darrere amb un 5,9% dels vots. A partir d'aquí se situarien forces d'abast territorial menor, com ERC,amb un 3,3% del vot estimat,cosa que suposa una millora de vuit dècimes respecte a l'enquesta de l'abril anterior. La federació de Convergència i Unió, que amb un 2,9% perdria una dècima. Cal pensar si aquest resultat variaria ara en saber-se el Cas Pujol.

En tractar-se d'una prospecció d'àmbit estatal es fa difícil fer una interpretació del resultats a Catalunya. Socialistes, populars, Iniciativa i Podemos, que tenen incidència al Principat estan englobats en el còmput espanyol. Tampoc apareixen forces polítiques que, com la CUP, molts observadors consideren que incrementarien els seus resultats en l'àmbit català. Ciutadans sí que apareix, per primer cop, en una enquesta d'aquest tipus.



L'atur, la corrupció, l'economia i els polítics van tornar a ser el mes passat els principals problemes per als ciutadans de l'Estat. Com es veu des de maig del 2008, la desocupació és el principal problema espanyol, concretament per a un 77% dels enquestats. Per la seva banda, augmenten les mencions de la corrupció, que passa del 38,8% al 41,5%, gairebé tres punts més. El tercer lloc torna a ser també per als problemes econòmics, si bé cau quasi mig punt fins al 28%, i per sobre del 26,4% de ciutadans que situen a la classe política com la quarta preocupació espanyola, que tot i això inquieta menys que el juny, quan era esmentada pel 28% dels enquestats.

Etiquetas
stats