Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Guàrdia Civil interroga el portaveu de la plataforma per un referèndum pactat amb l'Estat

Joan Ignasi Elena, entrant a la caserna de la Guardia Civil a declarar

Oriol Solé Altimira

La campanya a favor del referèndum té un nou escenari: la comandància de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona. Per allà han desfilat entre aquest dimecres i aquest dijous per ser interrogats pels agents tres alts càrrecs del Govern i també Joan Ignasi Elena, coordinador i portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, una plataforma no governamental que agrupa partits, sindicats i entitats tant partidàries com contràries a la independència però que estan a favor d'un referèndum pactat amb l'Estat.

Els interrogatoris de la Guàrdia Civil s'emmarquen en la causa oberta sobre els preparatius de l'1-O oberta pel titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer. El magistrat manté el secret de sumari de la causa des dels seus inicis i aquest dijous ha decidit prorrogar-lo un altre mes.

Malgrat que les indagacions sobre el referèndum efectuades per la Guàrdia Civil, que actua com a policia judicial, han estat avalades pel jutge, Sunyer, en la interlocutòria de la setmana passada en què va negar a la CUP seva personació en el cas, va assegurar que la causa “no té per objecte l'organització política ni la convocatòria d'un referèndum”.

Tota una paradoxa, que ha augmentat més, si és possible, aquest dijous amb l'interrogatori per part de la Guàrida Civil del coordinador del Pacte pel Referèndum, Joan Ignasi Elena. A Elena, de fet, l'han interrogat sobre la gestió econòmica i el manteniment del web del Pacte Nacional pel Referèndum. Per la seva banda, l'interrogatori d'aquest dijous el director de Comunicació del Govern, Jaume Clotet, ha versat sobre els preparatius de l'1-O.

Aquest dimecres, dos alts càrrecs van ser interrogats en relació amb la posada en marxa de les webs que informen sobre el referèndum i la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger que va llançar el Govern.

El paper de la Fiscalia Superior

Què investiga, doncs, el jutjat d'instrucció 13? En teoria, les revelacions sobre presumptes il·legalitats de la Generalitat revelades per l'exjutge Santi Vidal. El magistrat va iniciar la causa després d'admetre a tràmit sengles querelles de l'advocat Miguel Durán i el partit ultraconservador VOX contra el mateix Vidal, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvador, i l'assessor governamental Carles Viver Pi Sunyer.

No obstant això, el jutge no ha citat encara a declarar com a imputats cap dels tres. En un comunicat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha indicat aquest dijous que els interrogatoris d'aquests dies a la comandància de la Guàrdia Civil “no han estat sol·licitats pel magistrat d'instrucció 13 de Barcelona”.

D'altra banda, tot i les crítiques del Govern, que aquest dimecres va anunciar que es querellaria contra el jutge i la Guàrdia Civil per vulneració de drets fonamentals, els agents no van per lliure, sinó que segueixen les ordres directes de la Fiscalia Superior de Catalunya -i no del fiscal del jutjat d'instrucció 13-, segons ha informat El Punt Avui i han confirmat fonts jurídiques a aquest diari. El magistrat, d'aquesta manera, pràcticament ha deixat al ministeri públic la direcció de la investigació.

Amb tot, cal afegir que tots els alts càrrecs i funcionaris de la Generalitat que han estat citats a declarar com a testimonis s'han presentat a la comandància de la Guàrdia Civil malgrat que la llei no els hi obliga.

Les indagacions que es coneixen, tot i el secret de sumari, ordenades pel jutge desmenteixen la seva pròpia afirmació que no investiga el referèndum. Per exemple, el magistrat va autoritzar a la Guàrdia Civil a anar al Teatre Nacional de Catalunya per requerir informació de l'acte sobre el referèndum organitzat per Junts pel Sí.

Després d'obrir la investigació, el jutge va acordar en primer lloc preguntar al Senat si Santiago Vidal continuava formant part de la cambra alta, per certificar que ja havia abandonat el seu escó i no era aforat. Així mateix, el jutge va requerir el passat 1 de març al Parlament la transcripció de la compareixença del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en la qual va desmentir amb un rotund “no, no, no i no” el contingut de les xerrades de Vidal. Poc després, el magistrat va acordar decretar el secret de sumari i encarregar la investigació a la Guàrdia Civil.

Etiquetas
stats