Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

La Junta Electoral prohibeix la celebració del Multireferèndum el 25-M

El Multireferèndum planteja poder decidir sobre diverses qüestions que afecten a la població / @albert_puy

João França

La Junta Electoral Central ha resolt aquest dimarts prohibir el Multireferèndum –una iniciativa de consultes ciutadanes– convocat per diferents entitats socials catalanes el diumenge coincidint amb les eleccions europees.

Des de Multireferèndum asseguren que en cap cas es plantegen no dur a terme la consulta el diumenge i que ja tenen 300 taules de votació organitzades arreu de Catalunya. Per això preparen un recurs contenciós que presentaran demà al Tribunal Suprem.

La Junta considera que la iniciativa interfereix en el procés electoral i en la reflexió dels votants. En canvi, Gerard Batalla, de Multireferèndum, assegura que “és un procés totalment autònom de l’electoral, en cap cas entra en la disputa electoralista”.

“La llei electoral no diu que no puguin fer aquests tipus de processos, només diu que no es pot interferir en el procés electoral o fer propaganda de partits, però no nega que es pugui consultar a la ciutadania sobre altres temes, i de fet hi ha precedents en altres països de que se celebrin consultes el dia de les eleccions”, explica.

De fet, els convocants havien tingut un precedent positiu: la Junta Electoral Provincial de Girona va resoldre que la convocatòria era legal i es podia tirar endavant amb un seguit de recomanacions. Les taules s'havien d'establir a més de 100 metres dels col·legis electorals i es prohibia “cap acte que impliqui directe o indirectament actes de campanya electoral a favor o en contra d'un partit polític, d'una opció política, o d'algun candidat a les eleccions”.

No obstant, les juntes provincials de Tarragona i Barcelona van elevar la qüestió a la Junta Central que finalment ha determinat prohibir las consultas. Ha tingut en compte, entre altres coses, l'oposició que han manifestat les candidatures de PP, PSOE, UPyD, Vox i Cilus.

L'organisme assenyala que “les preguntes que es volen plantejar als ciutadans”, en temes de política energètica i agrícola, sobre el pagament del deute públic o el paper de les ILPs, entre altres, “tenen una indubtable naturalesa política i es troben en el debat polític d'aquesta Comunitat Autònoma”.

Per altra banda, el text remarca que la CUP sigui una de les vuit entitats promotores del multireferèndum, ja que és un partit polític, però el mateix text recorda que la formació no participa en el procés electoral. “Com pot fer campanya si ni tan sols es presenta a les eleccions ni tampoc Multireferendum pivota sobre això?”, es pregunta Gerard Batalla.

L'activista assegura que esgotaran totes les vies legals i posaran en marxa una crida per donar més força al procés: “Demanarem a la gent que s'impliqui més, que participi més i que monti més taules per arribar a més gent”. De moment les xarxes socials reaccionen recordant la prohibició de les acampades del 15-M per part de la Junta Electoral el 2011, a la que es va desobeir massivament.

Tampoc és el primer cop que la Junta Electoral Central prohibeix una consulta ciutadana d'aquest tipus, apunta el professor Jordi Mir, del Centre d'Estudis sobre Moviments Socials de la UPF. L'any 2000 es va prohibir la que convocava la Xarxa Ciutadana per l'Abolició del Deute Extern a Catalunya coincidint amb les Eleccions Generals. Aquest col·lectiu també va apostar per la desobediència i tot i la prohibició va recollir més de mig milió de vots en dos centenars de municipis catalans, més d'un milió en tot l'Estat.

Etiquetas
stats