Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’oposició d’esquerres es compromet a aprovar la Renda Garantida com a primera llei del nou Parlament

Els representants dels grups polítics partidaris de la Renda Garantida de Ciutadania, davant el Parlament / Foto ENRIC CATALÀ

Siscu Baiges

Barcelona —

Els partits d’esquerres que són actualment a l’oposició al Parlament de Catalunya –CUP, EUiA, ICV i PSC- i les formacions Podem, Procés Constituent i Barcelona en Comú han anunciat, aquest dijous, el seu compromís que la Llei que reguli la Renda Garantida de Ciutadania sigui la primera que aprovi el Parlament que sorgeixi de les eleccions del proper 27 de setembre. Ho han fet amb la lectura davant la seu del Parlament d’un comunicat després que Diosdado Toledano, promotor de la iniciativa legislativa popular que va recollir 121.191 firmes, lamentés que no s’hagi pogut aprovar aquesta llei en el mandat que ara acaba.

Toledano ha responsabilitzat el Govern de la Generalitat del fet que la Renda Garantida de Ciutadania no s’hagi aprovat abans de la dissolució del Parlament. Per ell, el Govern de CiU no ha prioritzat l’aprovació d’aquesta Renda i només a última hora es va avenir a accelerar els tràmits del seu debat, degut a les pressions dels impulsors de la ILP i dels partits opositors. Aquestes presses finals, però, no han estat suficients per enllestir el dictamen a temps. D’altra banda, molt probablement el dictamen que s’hagués aprovat no hauria satisfet les aspiracions dels promotors de la iniciativa, ja que les esmenes d’alguns grups quedaven molt lluny del contingut de la ILP.

L’Estatut de Catalunya diu en el seu article 24.3 que “les famílies o persones en situació de pobresa tenen dret a accedir a una Renda Garantida de Ciutadania que els garanteixi una vida digna”. La Renda Garantida de Ciutadania que proposa la ILP representa uns ingressos mínims de 664 euros mensuals per tots els catalans i catalanes, amb dotze pagues annuals.

La ILP va arribar al Parlament ara fa un any i mig. Una delegació de la comissió promotora va entregar les firmes a la seva presidenta, Núria de Gispert, el 18 de desembre de 2013, però no va ser fins el 27 de març de 2014 que Diosdado Toledano i Sixte Garganté la van poder defensar davant del Ple i va començar la seva tramitació parlamentària. Setze mesos després, però, no s’ha pogut enllestir.

La declaració conjunta que han presentat els partits i grups polítics es titula “Una Catalunya sense pobresa és urgent, possible i necessària” i els compromet no només a que sigui la primera Llei que aprovi el nou Parlament sinó a “defensar el contingut original de la proposta”. El seu text recull que “la gravíssima insensibilitat social manifestada pel Govern de la Generalitat ha causat terribles danys i sofriments a centenars de milers de persones a Catalunya. Ha prevalgut la seva política d’ajust i austeritat, el rescat dels rics i poderosos a costa de l’empobriment de la majoria”.

L’han llegit Laia Ortiz (Barcelona en Comú), Quim Arrufat (CUP), Joan Mena (EUiA), Joan Herrera (ICV), Núria Parlón (PSC) i Josep Bel (Procés Constituent). ERC, que va formar part del grup impulsor de la ILP, no s’ha sumat a la declaració.

Etiquetas
stats