Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Mesa del Parlament obre un nou període sense la Llei del Referèndum en l'ordre del dia

Carme Forcadell, presidenta del Parlament

elDiario.es Catalunya

La Mesa del Parlament obre aquest dimecres el nou període de sessions de la cambra sense que tingui en l'ordre del dia tractar l'admissió a tràmit de la Llei de Referèndum, com s'havia apuntat en un principi, després que Junts pel Sí i la CUP la registressin el passat 31 de juliol. La presidenta, Carme Forcadell, ha convocat a les 10.00 hores als membres de la Mesa a aquesta primera reunió ordinària del nou període de sessions.

L'ordre del dia d'aquesta primera reunió de la Mesa després del parèntesi estiuenc no inclou la proposició de llei que ha d'emparar el referèndum previst per a l'1 d'octubre, si bé aquest podria ampliar-se en l'últim moment, tot i que tampoc es descarta que s'ajorni per a més endavant.

El passat 31 de juliol, Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van registrar al Parlament la proposició de llei de referèndum d'autodeterminació, amb la qual pretenen donar cobertura legal al referèndum que el Govern desitja convocar per a l'1 d'octubre, tot i l'oposició del Govern de l'Estat.

El text, signat per tots els diputats de tots dos grups excepte els 4 membres de la Taula de JxSí, va quedar així registrat i a l'espera de la seva admissió a tràmit per part de la Mesa.

El president del Govern, Mariano Rajoy, ja va anunciar a principis de mes que impugnaria la Llei del Referèndum davant del Tribunal Constitucional (TC), pel que fa la Taula la admetés a tràmit i no es esperaria que arribés al ple del Parlament català.

La llei estableix “un règim jurídic excepcional” per celebrar el referèndum i s'empara en la legislació internacional, especialment en sentències del Tribunal Internacional de l'Haia i de la Cort Suprema del Canadà que consideren aplicables en la consulta catalana.

L'article 3 suposa un advertiment davant la previsible suspensió de la llei per part del Tribunal Constitucional (TC), i destaca que “preval jeràrquicament sobre totes aquelles normes que puguin entrar en conflicte, ja que regula l'exercici d'un dret fonamental inalienable del poble de Catalunya ”.

Forcadell ha convocat aquesta primera reunió de la Taula fent ús per primera vegada de la nova redacció de l'article 77.1 del reglament de la cambra, inclòs en la reforma del mateix aprovada en el ple de la cambra catalana el passat 26 de juliol.

L'esmentada reforma estableix que el Parlament es reuneix anualment en dos períodes ordinaris de sessions, del 16 d'agost al 31 de desembre, i del 15 de gener al 31 de juliol.

El passat 31 de juliol, el ple del TC també va suspendre l'article de la reforma del Reglament del Parlament amb el qual el Govern pretén tramitar de forma exprés el referèndum de l'1 d'octubre i va advertir als membres de la Mesa que aplicar-la implicaria responsabilitats , fins i tot penals.

Els magistrats van acordar per unanimitat en una providència admetre a tràmit el recurs presentat pel Govern contra l'article 135.2 d'aquesta reforma, que comporta automàticament la suspensió de la norma mentre es pronuncien sobre el fons de l'assumpte, per al que tenen un termini de cinc mesos.

El TC va advertir a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als altres sis membres de la Mesa, al lletrat major i al secretari general de la Cambra, als que expressament va prohibir la tramitació d'una proposició de llei pel procediment de lectura única (com estableix la reforma impugnada) i els va advertir de les eventuals responsabilitats, incloses les penals, en què poden incórrer si desobeeixen.

Etiquetas
stats