Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Mosso que va rebentar l'orella a un jove no ha estat expedientat i segueix als antiavalots

El mosso imputat és el que propina un cop de porra al jove en bicicleta de la imatge

Oriol Solé Altimira

El Mosso d'Esquadra que va donar un cop de porra al cap d'un jove durant els dies posteriors al desallotjament de Can Vies segueix al seu lloc de treball com si res no hagués passat. A pesar de que la normativa estableix que els cops de porra s'han de propinar de cintura cap avall, la conselleria d'Interior no l'ha expedientat i l'agent segueix formant part del cos d'antiavalots de la policia catalana. Així s'ha posat de manifest en la seva declaració com a imputat aquest dimecres al jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona.

L'agent ha reconegut que va propinar un cop de porra al cap del jove, una agressió que va requerir de tractament mèdic i quirúrgic. L'explicació que han donat els Mossos és que el cop de porra al cap anava inicialment dirigit al gluti, però que hi va haver un canvi de trajectòria ja que l'altra agent de la Brigada Mòbil que apareix a la fotografia va anar a donar un cop al jove de la bicicleta en el mateix moment. Això va provocar, segons la versió policial, que l'imputat es desequilibrés i que, enlloc de la part inferior del cos, el cop de porra de l'agent imputat acabés rebentant l'orella del jove. Una explicació que, no obstant, no encaixa amb la seqüència d'imatges que es van prendre del moment de l'agressió.

L'advocada Montse Fernández ha considerat que les imatges corroboren la comissió d'un fet il·lícit per part de l'antiavalot imputat. “No hi ha dubte, les proves són clares”, ha afirmat la lletrada, que ha reclamat a la conselleria d'Interior que sancioni l'agent per no donar una imatge d'impunitat. Aquest dimecres també han declarat com a testimonis l'altra agent que apareix a la fotografia, el caporal de l'equip del qual formava part l'agent imputat i el reporter gràfic que va captar imatges del que va passar.

Per la seva banda, l'advocat del centre per la defensa dels drets humans Iridia i de la Coordinadora per la Prevenció i la Denúncia de la Tortura, Andrés García Berrio, ha considerat que l'agent que va propinar un cop de porra al jove hauria d'estar expedientat i apartat de la Brigada Mòbil. “Si en un cas tan clar la conselleria no actua, Interior està donant un missatge d'impunitat”, ha afirmat el lletrat.

Cas reobert per l'Audiència

L'Audiència de Barcelona va ordenar al jutge l'abril passat a reobrir la investigació, a l'apreciar indicis de delicte en el cop de porra a l'orella. El jutge d'instrucció havia denegat inicialment l'admissió a tràmit de la querella formulada pel jove, encara que l'Audiència va revocar la seva decisió i va estimar “forçosa” l'obertura d'una investigació, ja que considerava que els fets descrits pel jove i recollits en les fotografies “revesteixen sens dubte a nivell indiciari caràcters d'infracció penal”.

El jove es va querellar contra els dos agents de la fotografia per les lesions que va patir en una orella fruit del cop al cap propinat per l'agent imputat, malgrat que els protocols d'actuació estableixen que els cop de porra només es poden donar de cintura cap avall. En la seva querella, el jove va identificar un dels dos agents -el que el va pegar amb la porra i ha estat imputat- amb el codi alfanumèric que porten els antiavalots, mentre que l'altre encara no ha pogut ser identificat.

Segons l'Audiència, no existeixen dubtes que el “menyscabament corporal” que va patir el jove -amb lesions que van requerir un tractament mèdic i quirúrgic-, “es va produir com a conseqüència de l'abraonament al cap amb una porra que portava un dels agents”.

En l'escrit en el qual va rebutjar admetre la querella, el jutge va sostenir que els agents van requerir al jove perquè no entrés a la zona de conflicte pels disturbis després del desallotjament de Can Vies, davant la qual cosa aquest, lluny d'atendre al que se li ordenava, va optar per desobeir, es va enfrontar als agents i els va envestir amb la bicicleta que portava, pel que advertia que fins i tot podria haver comès un delicte de desobediència. No obstant, l'Audiència va corregir el jutge i va precisar que ni la querella detallava fets per acusar el jove d'un delicte de desobediència ni “per descomptat” les imatges permetien arribar a la conclusió que el querellant va agredir els mossos valent-se de la bicicleta en la qual anava.

Etiquetas
stats