Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH rep suport internacional per plantar cara a un fons d'inversió

La PAH en actitud festiva a la Rambla de Catalunya

João França

Les Plataforma d'Afectats per la Hipoteca s'han plantat aquest dimecres contra CatalunyaCaixa i Blackstone, el fons d'inversions nord-americà que s'ha fet amb la gestió de la cartera hipotecària de l'entitat rescatada amb diners públics i posteriorment venuda a BBVA. Aquest cop, a més, comptaran amb suport internacional.

Després d'algunes ocupacions d'oficines a diversos punts de Catalunya per demanar a l'entitat bancària que desencallés la negociació amb les famílies afectades, aquest matí PAHs de tot el territori s'han trobat a Barcelona i han ocupat una sucursal de CatalunyaCaixa a la Rambla de Catalunya. Altres plataformes, com la de Sabadell, també han fet accions simultàniament a les seves localitats.

“Avui li diem a Blackstone que els hi declararem la guerra, que no deixarem que ens facin fora de casa i que no farem ni un pas enrere”, cridava Carlos Macías, de la PAH de Barcelona, davant de dos centenars d'activistes concentrats davant la sucursal. Macías assegura que han tingut “trobades informals” amb Blackstone i que l'entitat els ha dit “que volen tots els pisos, que faran a les famílies fora, sigui amb desnonaments o potser amb dacions, però no acceptaran ni un lloguer social”.

Suport internacional

Tot i que a Catalunya Blackstone només compta amb unes oficines en una zona apartada d'El Prat de Llobregat, la PAH comptarà amb mostres de suport davant les seus l'entitat a Nova York i San Francisco. Col·lectius nord-americans s'han sumat a la crida de la Plataforma i han convocat concentracions per aquesta tarda. “Potser us penseu que sou intocables, amagant-vos a les vostres oficines de Manhattan, però no sabeu de què som capaços”, diuen els membres de la PAH a Blackstone en un vídeo.

Els “contractes d'espera” sense protestes

A pesar d'això, la venda de la gestió d'aquestes hipoteques sembla que no estarà tancada fins la primavera. I per això CatalunyaCaixa ofereix als afectats una oportunitat que està sent durament criticada per la PAH, els anomenats “contractes d'espera”. L'entitat ofereix a les famílies que no poden pagar la hipoteca un contracte que els permet seguir a casa seva per quotes de 300 o 400 euros al mes fins al març, quan Blackstone es faci càrrec de la gestió. La contrapartida, però, és que els afectats no protestin. Han de signar el compromís de “no iniciar ni directa ni indirectament cap tipus d'acció contra el banc durant la vigència de l'acord”.

Des de la PAH consideren que aquests contractes, per una banda no solucionen les problemàtiques de les famílies, i per l'altra eliminen el seu dret a la protesta. La proposta de CatalunyaCaixa no garanteix que les famílies no segueixin acumulant deute i tampoc dóna cap garantia que no seran desnonades un cop passar aquest període.

Etiquetas
stats