Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal

El Parlament demanarà el referèndum al Congrés amb el suport de tres diputats del PSC

El Parlament aprobará pedirla al Congreso con la unidad del PSC en suspenso

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

El Parlament de Catalunya fa un pas més cap a la consulta sobiranista i aprova demanar formalment al Congrés que traspassi a la Generalitat les competències per convocar referèndums, a través de l'article 150.2 de la Constitució. La petició han comptat amb el suport de 87 diputats -gairebé els dos terços de la Cambra-, entre els quals es troben tres diputats de l'ala sobiranista del PSC, que han trencat la disciplina de vot del seu partit -sota amenaça d'expulsió- i s'han sumat a la majoria que conformen CiU, ERC i ICV-EUiA -la CUP s'ha abstingut. Els tres diputats, Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura, han rebut l'ovació de bona part de la Cambra.

Amb aquesta decisió presa pel Parlament, s'elevarà una proposició de llei a la cambra baixa perquè aquesta debati si traspassa la competència a la Generalitat per convocar la consulta d'autodeterminació mitjançant l'article 150.2 de la Constitució Espanyola, encara que el PP, amb majoria absoluta al Congrés, ja ha assegurat que no l'acceptarà. En contra de demanar aquest traspàs s'han posicionat PP, Ciutadans i la major part del PSC.

La via del 150.2 és una de les que el Consell Assessor per a la Transició Nacional -òrgan assessor de la Generalitat per al procés sobiranista- contempla per poder celebrar la consulta el 2014. Els partits que li donen suport han admès que no prosperar, però sostenen que portar el debat al Congrés contribuirà a “carregar de raons” als que defensen la consulta, perquè visualitzarà el 'no' del Govern central.

Divisió al PSC

Elena, Geli i Ventura, els diputats socialistes que han trencat la disciplina de vot, no han estat els únics que han mostrat les seves discrepàncies amb la direcció. Ahir l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va deixar l'escó al Parlament precisament perquè no volia votar el contrari que al contrari del seu partit, i aquest dijous la diputada Rocío Martínez Sampere ha anunciat que, tot i votar no, deixava la seva cadira a l'Executiva del partit donades les discrepàncies. En la mateixa línia, Laia Bonet, que no és diputada però sí membre de l'executiva, també ha abandonat el seu càrrec en el partit.

Ara caldrà veure si la direcció liderada per Pere Navarro compleix la seva amenaça i expulsa als tres díscols, cosa que, tanmateix, molts càrrecs dins del partit han demanat que no es dugui a terme.

Etiquetas
stats