Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Sóc néta de l'holocaust nazi i faig escrache

Cospedal avisa de que incitar a los jóvenes a la violencia es "irresponsable"

Clara Valverde

Leer versión en castellano

Senyora de Cospedal,

La seva afirmació que els ciutadans que fem escrache som com els nazis és molt ofensiva i una seriosa falta de respecte. Si no ha estudiat la història d'Europa del segle XX, l'animo a fer-ho sense demora. Però primer vull que conegui els noms d'alguns dels meus familiars que van ser assassinats (la majoria gasejats) pels nazis: Kurt Gefäll de 38 anys, Elsa Gefäll de 63 anys; Rosa Gefäll, de 72 anys; Matilde Gefäll, de 67 anys; el meu oncle avi Anton Gefäll, de 49 anys; la meva besàvia Pauline Feil, cega de 88 anys, i la meva tia àvia Hermina “Mina” Gefäll, de 66 anys, que tenia cura de la seva mare Pauline en el seu petit pis de Viena.

Tinc una postal de juliol de 1942 que la tia Mina va aconseguir enviar al seu germà, el meu avi, Willy Gefeall, que vivia a Madrid, des del Centre de Detenció de Viena abans de ser deportada al camp de concentració de Izbica, a Polònia, on va ser assassinada. A la postal hi diu: “Estimat Willy, aquí fa fred i boira. No et preocupis sobre on ens portaran. Ja t'enviarem notícies quant arribem. Amb afecte, Mina”. Òbviament, el meu avi no va rebre més postals dels seus germans o de la seva mare.

El que sí que va fer el meu avi va ser dedicar els últims anys de la seva vida, des del seu despatx a l'oficina de patents on treballava a Madrid, a falsificar passaports i treure jueus d'Europa, per Portugal, cap als Estats Units. Sense que ho sabés ningú, ni la seva pròpia família. Durant aquells anys a Madrid, el meu avi Willy va rebre nombroses visites de la Gestapo, de la unitat que Hitler tenia a Madrid col·laborant amb Franco. La Gestapo no va poder demostrar les activitats del meu avi, que vivia al privilegiat barri de Salamanca, i que estava casat amb la meva àvia, que creia que Franco era la salvació per a Espanya.

Els ciutadans que fem escrache portem anys dedicats a frenar les injustícies i l'augment de les desigualtats que el seu partit i altres fan contra els ciutadans més indefensos i amb menys recursos: les retallades i canvis en les polítiques de sanitat i educació (que afecten en especial als immigrants, als quals es retira l'accés a la sanitat), l'alta taxa d'atur -que és el resultat directe de les “reformes” laborals-, els joves que han de marxar a altres països a trobar feina, els grans dependents que ja no reben ajuda per a les seves cures bàsiques, l'alt percentatge de nens desnodrits, la gent que s'està quedant sense casa (una família cada 15 minuts) i molta gent que s'està suïcidant per desesperació.

Davant aquesta situació de desmantellament de la societat que vostès estan duent a terme, que algunes enganxem peguem un adhesiu a la porta de casa és, en realitat, un gest massa discret.

Quan decideixi vostè llegir la història d'Europa, li recomano que presti especial atenció a les polítiques del Tercer Reich, partit que va ser elegit democràticament, abans de l'holocaust. I, com crec que vostè és catòlica, la propera vegada que vagi a l'església li demano que encengui una espelma en honor a Mina, a Pauline, a Rosa ia tantes persones més.

(Entrevista a Clara Valverde al programa La Ventana de Cadena SER després de la publicació de la seva carta a eldiario.es):

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats