Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Cinc dels 21 directius de TMB han ocupat abans càrrecs amb el PSC o ICV

Collboni i Colau durant la presentació del seu acord de govern

Arturo Puente

L'obligació imposada a TMB per la Comissió de Transparència de la Generalitat, arran d'una reclamació de Catalunya Plural, ha permès conèixer la identitat i els sous dels 21 càrrecs directius de la companyia de transports, dependent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Durant mesos, l'empresa presidida per la regidora de mobilitat de Barcelona, Mercedes Vidal (BComú), ha intentat amagar informacions com les publicades aquest dilluns. Per exemple, que cinc dels actuals 21 directius de TMB han ocupat amb anterioritat càrrecs de confiança o electes amb el PSC i ICV, els partits que han governat a Barcelona durant 33 anys i que formen part de l'actual coalició de govern d'Ada Colau.

Hi ha dos tipus d'alts càrrecs de TMB vinculats en el passat amb aquests partits. D'una banda, un electe, l'actual director executiu de Màrqueting de TMB, Joaquim Balsera García, qui va ser alcalde socialista de Gavà entre 2005 i 2014, quan va anunciar que es retirava “a l'empresa privada”. D'altra banda, persones que han estat alts càrrecs en administracions governades pel PSC o ICV, com el mateix conseller delegat, Enric Cañas Alonso, exassessor de mobilitat a l'AMB amb ICV.

A aquesta categoria pertany un altre dels directors executius, Ramon Bacardí, que dirigeix l'àrea d'Innovació, Tecnologia i Negoci Internacional. Bacardí treballa a TMB des de principis de la dècada dels 90, segons consta en la seva fitxa de l'empresa. Amb el tripartit, va ocupar el càrrec de director de l'Àrea de Tecnologia i Innovació, al departament d'Interior de la Generalitat sota el mandat del conseller d'ICV, Joan Saura. Posteriorment es va reincorporar a l'empresa pública, on va ascendir fins a la direcció. El nom de Bacardí figura, a més, com a integrant de llistes electorals d'ICV en diferents eleccions municipals, com la de Sant Pere de Ribes a l'any 2007, o en la coalició d'ICV a Sitges, 'Acció Per Sitges', l'any 2003.

Un altre alt càrrec de TMB provinent de l'administració del tripartit és Guillem Camarasa Berenguer, actual director de l'Àrea de Negoci Internacional. En anys anteriors havia estat cap d'Organització i Sistemes de l'Institut Català del Sòl, un institut de la Generalitat adscrit a la conselleria de Territori. Camarasa es va incorporar a aquest lloc en 2007, quan el conseller responsable era Joaquim Nadal, del PSC.

El cinquè director amb vincles partidistes és l'actual director de l'Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals, Santiago Torres Serra, que va dirigir l'àrea de Comunicació i Participació ciutadana de l'ajuntament de Sant Boi de Llobregat, durant 17 anys, tots ells sota mandat de tres alcaldes del PSC.

Etiquetas
stats