Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Colau renuncia a unes noves ordenances fiscals per la falta de suports al ple

La proposta d'ordenances fiscals de Colau ha quedat en paper mullat

Yeray S. Iborra

El govern de Barcelona no portarà al ple de divendres la seva proposta d'ordenances fiscals per l'any 2017. El 'no' taxatiu, aquest mateix dijous, d'ERC i la tibantor amb la CUP –els dos potencials socis de Colau per aprovar la fiscalitat de la ciutat– ha obligat al govern municipal a renunciar a la seva proposta d'ordenances fiscals, presentada fa uns dies.

“Retirarem la proposta d'ordenances, però això no vol dir tirar la tovallola... Hi ha elements que no es podran plantejar aquesta any, però d'altres encara es poden reprendre”, ha manifestat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, en compareixença. Pisarello ha destacat que la intenció del govern és prorrogar les ordenances fiscals de 2016 i arribar a acords puntuals amb els diferents partits del ple.

Segons el primer tinent d'alcalde, les últimes setmanes s'ha produït una “negociació intensa” tant amb ERC com amb la CUP, els dos presumibles aliats del govern. És per això que el número dos de Colau s'ha mostrat sorprès davant les declaracions prèvies d'Alfred Bosch: el líder d'ERC ha fet palès aquest dijous el seu 'no' rotund a la proposta d'ordenances del govern municipal. Esquerra reitera que el govern de la ciutat encara no ha complert els acords de l'any passat amb la formació.

“Com s'entén el 'no' de Bosch a aquesta proposta d'ordenances? Quina és la raó d'aquest 'no'? És un 'no' polític, perquè hem complert amb un 90% dels acords”, ha dit Pisarello, enfurismat, mentre brandava un full de paper amb els acords amb Esquerra en matèria d'inversió impresos.

Tot seguit, el primer tinent d'alcalde ha repassat alguns d'aquests punts negociats amb Esquerra: “La T-15 ha arribat a 2.000 joves que estan en situació de vulnerabilitat; la L9 per a la Zona Franca... Les converses amb la Generalitat estan molt avançades, i hi ha hagut entesa; i els acords de districte també estan apunt, a més s'ha adquirit Can 60 i s'ha fet la reforma de la plaça del Poble Romaní a Gràcia”, ha explicat Pisarello.

En paral·lel, la CUP també s'ha mostrat recelosa de cara a les ordenances fiscals de Colau. Si bé els cupaires l'any passat van votar a favor de la fiscalitat proposada pel govern municipal, fa uns dies van presentar les seves 17 propostes fiscals que haguessin decantat el vot dels anticapitalistes cap al 'sí'. Tot i que la CUP manifesta a aquesta diari que el debat sobre les ordenances fiscals encara estava obert a les assemblees, la proposta de Colau estava “lluny de les seves claus i del que esperaven”.

La retirada de les ordenances fiscals no afegirà pressió al govern, han destacat fonts municipals. De fet, preguntat pels pressupostos, el següent gran debat econòmic de la ciutat, Pisarello ha explicat que han començat les converses amb els grups. “A l'Ajuntament hi ha moltes forces polítiques i seguim confiant que podrem arribar als acords necessaris”, ha conclòs el primer tinent d'alcalde. No ho tindrà fàcil el govern municipal. Aquest mateix dijous, la CUP ja ha començat a atiar el foc de cara als números de la ciutat emparant-se en l'assetjament que els manters viuen al metro per part de la policia els últims dies: “La CUP Capgirem Barcelona no negociarà pressupostos mentre durin les batudes racistes”.

Etiquetas
stats