eldiario.es

Menú

L'Espai de l'Immigrant viu unes jornades de resistència pacífica dies abans del seu desallotjament

L'Assemblea del projecte ha decidit "resistir de forma pacífica" quan els Mossos vagin a desallotjar el local

La iniciativa va néixer per atendre les necessitats bàsiques de la població migrant però també per "trencar amb un relat paternalista i criminalitzador"

- PUBLICIDAD -
Pancarta reivindicativa a l'Espai de l'Immigrant

Pancarta reivindicativa a l'Espai de l'Immigrant Compte públic del projecte

L' Espai de l'Immigrant del Raval iniciava divendres unes Jornades de Resistència amb l'ull posat en l'ordre judicial de desallotjament previst per al proper dimecres 13 de juliol. Durant els dies 8 i 9 de juliol es duran a terme tot tipus d'activitats: des de projeccions de documentals fins a xerrades al voltant de temes que afecten directament la població migrant, passant per una retrospectiva de la feina feta a l'espai, que ha acollit projectes com ara el Sindicat Popular de Venedors Ambulants.

En declaracions a aquest mitjà, l'àrea de comunicació de l'Espai ha descrit les jornades com una manera d'emprar "l'alegria i la dignitat com a eines de lluita". I és que les activitats tenen un doble objectiu: d'una banda, interactuar amb els veïns però, també, contactar amb activistes o artistes per tal que els donin suport en una lluita "tant política com estètica".

Programa de les Jornades de Resistència de l'Espai de l'Immigrant

Programa de les Jornades de Resistència de l'Espai de l'Immigrant

Les Jornades es van iniciar divendres amb la taula rodona "Altres formes de desobediència" i van seguir amb un sopar popular, la projecció d'un documental sobre la resistència refugiada a Berlín i un concert de música Soufi Paquistaní de l'artista Zahoor Mandhi. Aquest dissabte les activitats començaran a les cinc de la tarda, més centrades en recollir la feina feta des de l'Espai, parlant de l'assessoria psicològica, legal i sanitària o  de les lluites polítiques del Sindicat Popular de Venedors Ambulants. La traca final serà un ball amb música en directe. 

Des de l'Assemblea del projecte s'ha decidit "resistir de forma pacífica" amb la col·laboració dels veïns quan els Mossos arribin al local el pròxim dimecres. De fet, fa aproximadament un any els va arribar un comunicat demanant que es presentessin al jutjat, però van decidir que "no era convenient anar-hi". Ara, s'enfronten a una ordre de desallotjament que des de l'Espai entenen com un "acte de violència directa cap a un projecte".

Més enllà de quatre parets 

Creat l'any 2013 com a resposta a la llei d'assistència sociosanitària impulsada pel govern del Partit Popular, que excloïa els migrants en situació irregular del sistema sanitari, l'Espai és un punt de trobada, debat i col·laboració "entre i per a la població migrant", fortament arrelat al barri del Raval de Barcelona, on està ubicat.

Es tracta d'una iniciativa que va néixer per atendre les necessitats més bàsiques de les persones amb situació irregular a Barcelona però també, expliquen, per "trencar amb el relat paternalista i criminalitzador" associat als migrants . Així, l'objectiu de l'Espai és que aquestes persones passin a ser un "subjecte polític, en comptes d'un objecte de polítiques públiques", segons ells mateixos afirmen. Aquesta voluntat, diuen, no interessa a les elits polítiques i econòmiques: "En aquest país la justícia té un color i un preu. Nosaltres no tenim ni el color ni els diners per pagar-la".

Tot i que el projecte travessa una situació difícil, des de l'Espai s'explica que no es tracta d'una iniciativa determinada per "quatre parets" i que la intenció dels seus membres és, primer, resistir pacíficament al desallotjament però, en segon lloc, si finalment haguessin d'abandonar el local, buscar un lloc alternatiu on seguir desenvolupant les seves activitats rutinàries com són una assessoria jurídica, un servei d'acompanyament mèdic i psicològic o grups de classes de castellà, entre d'altres.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha