Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

La corrupció, la gestió i la manca de transparència en la sanitat centren la tercera Àgora Veïnal

Blanca Blay

“Catalunya ha estat el cas més descarat de com empitjorar la sanitat pública amb l’objectiu de fomentar el negoci privat”, ha assegurat el periodista Pere Rusiñol en la tercera Àgora Veïnal celebrada aquest dimarts i impulsada per la CONFAVC amb la participació de la Fundació Periodisme Plural i Alternativas Económicas.

“Hem volgut dedicar aquesta tercera edició a parlar de sanitat perquè hi ha moltes coses que no veiem i volem saber què està passant realment amb la sanitat”, ha començat dient Pol Ansó, vicepresident de la CONFAVC, per encetar el debat La sanitat: capitalisme d'amics?, on els protagonistes han estat la corrupció, les portes giratòries, la manca de transparència o les retallades.

Rusiñol ha destacat durant la seva intervenció que es pot associar la salut “als grans problemes de les últimes dècades: la mercantilització, les portes giratòries...etc”. “No sabem exactament què passa, hi ha prou graus d’opacitat per no saber què és el que està passant”, ha dit el periodista, qui ha recordat també que tant a Catalunya com a Madrid, a Espanya i a Europa la sanitat és “un dels temes on la corrupció ha prosperat més”.

Després de les intervencions han agafat el torn de paraula alguns dels assistents. Entre ells el Josep Martí, de la Marea Blanca de Catalunya, que ha aprofitat l’ocasió per assenyalar que a Catalunya, des de fa anys els polítics “han utilitzat el sistema sanitari per ocupar els de casa” i ha advertit que s’està posant en qüestió el dret a la salut. Un dret que, segons Rusiñol, haurien de tenir totes les polítiques públiques. Martí ha subratllat que el “perill real és el d’utilitzar diners públics per fer negoci privat” i ha citat com a exemple que mentre es retalla el pressupost als principals hospitals públics i es produeixen tancament de plantes també s’estan produint derivacions i concertacions.

Un altre dels temes que ha ocupat el debat entre assistents i també amb els membres de la taula ha estat el dels consorcis sanitaris. Martí ha recordat que dels 53 hospitals concertats que hi ha a Catalunya 17 estan encausats per temes de corrupció i, sempre segons ell, que un 30% de les fundacions i els consorcis estan acusats de malversació de fons. Una altra de les assistents s’ha sumat a la crítica contra els consorcis i ha rescatat en la seva intervenció l’informe de la Sindicatura de Comptes que detectava irregularitats recurrents en els consorcis.

També ha estat protagonista del debat la manca de transparència del sistema sanitari. “Durant uns anys es parlava amb orgull del model sanitari català, el que passa és que no s’ha observat prou la falta de transparència i l’opacitat que hi ha hagut”, ha dit el periodista de la Fundació Periodisme Plural i moderador del debat Víctor Saura. “El model que tenim ja venia viciat històricament així com la no transparència, el fet de no tenir mecanismes de fiscalització. Hi ha molta feina a informar la ciutadania”, ha afegit una dona del públic que s’ha presentat com a treballadora en un CAP.

Tampoc no ha faltat en el debat la menció a l’exclusió sanitària arran del reial decret 16/2012 del Partit Popular. L’Estefania, metgessa i membre de l’Espai de l’Immigrant ha negat que a Catalunya tothom estigui assegurat i ha explicat la problemàtica amb què es troben alguns immigrants a l’hora d’accedir a la sanitat pública.

Tots els participants han coincidit en la necessitat que existeixin mitjans independents per poder informar amb llibertat sobre temes com la sanitat. En aquest sentit Pere Rusiñol ha explicat que des de la crisi hi ha un poder de concentració en els bancs i ha recordat que aquests “també són els principals actors en el negoci de la salut i de les pensions”.

Tot i que el debat havia de comptar també amb l’exeditor de Cafèambllet i ara cap de llista de Podem Albano Dante, aquest no ha pogut ser-hi present.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats