eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

Una trentena d'entitats demanen nacionalitzar el sistema sanitari català

Varies organitzacions han presentat avui al Parlament un document en què proposen una nacionalització del sistema sanitari per Catalunya que posaria fi a la col\·laboració público-privada i a les anomenades "portes giratòries.

El document proposa també un nou enfocament pel que fa a l'atenció sanitària de les persones que s'allunyaria de la tendència medicalitzadora actual

- PUBLICIDAD -

"Capgirar el sistema sanitari català". És el que pretenen una trentena d'entitats que han presentat aquest dimecres un document al Parlament amb l'objectiu de demanar l'adhesió dels grups polítics. Després de diversos anys de lluites contra els tancaments de plantes o les retallades de sous, d'indignació per l'augment de les llistes d'espera o pel creixement de la col·laboració público privada, els activistes volen passar ara a una fase de proposta que passa en primer lloc per la nacionalització del sistema sanitari català.

"S'ha de canviar l'orientació per evitar portes giratòries", ha explicat Àngels Martínez Castells, presidenta de 'Dempeus per la salut pública'. Concretament, la proposta és de posar fi als consorcis sanitaris, que han donat lloc a diversos casos de conflicte d'interessos, i transferir-los progressivament a un Servei Nacional de Salut de Catalunya.

El text recull també les principals reivindacions dels últims anys com ara el rebuig de qualsevol copagament. Els signants també incideixen en la necessitat de reforçar l'atenció primària per fer-ne "l’instrument bàsic per a una atenció global i integrada". Per altra banda, demanen una participació més gran dels ciutadans i del personal sanitari en la gestió dels centres i dels diferents òrgans de govern.

Però el document no només fa propostes sobre la gestió sanitària sinó que suggereix també canvis en la manera de tractar els pacients. "Caldrà iniciar un procés de reversió de l'actual tendència medicalitzadora motivada per una visió biologista de la salut i per la cultura del consum", indica el manifest. En opinió dels signants, és necessari obrir un debat social i professional per qüestionar aquesta tendència que "no es tradueix en resultats en la salut dels ciutadans". En aquest sentit, les entitats volen "fomentar l'ús adequat dels medicaments, de les tecnologies i eines terapèutiques" i qüestionen "l'omnipresència de la industria farmacèutica".

També insisteixen en la necessitat de no considerar la salut com només una qüestió individual sinó de prendre més en consideració els determinants socials de la salut. Per això, recalquen que "els governs, a tots els nivells, han de ser responsables de posar 'salut en totes les polítiques'". En aquest sentit, exigeixen la recuperació de l'Agència Catalana de Salut Pública, suprimida l'any passat amb l'acord de CiU i ERC.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha