Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Una trentena d'entitats demanen nacionalitzar el sistema sanitari català

Benoît Cros

“Capgirar el sistema sanitari català”. És el que pretenen una trentena d'entitats que han presentat aquest dimecres un document al Parlament amb l'objectiu de demanar l'adhesió dels grups polítics. Després de diversos anys de lluites contra els tancaments de plantes o les retallades de sous, d'indignació per l'augment de les llistes d'espera o pel creixement de la col·laboració público privada, els activistes volen passar ara a una fase de proposta que passa en primer lloc per la nacionalització del sistema sanitari català.

“S'ha de canviar l'orientació per evitar portes giratòries”, ha explicat Àngels Martínez Castells, presidenta de 'Dempeus per la salut pública'. Concretament, la proposta és de posar fi als consorcis sanitaris, que han donat lloc a diversos casos de conflicte d'interessos, i transferir-los progressivament a un Servei Nacional de Salut de Catalunya.

El text recull també les principals reivindacions dels últims anys com ara el rebuig de qualsevol copagament. Els signants també incideixen en la necessitat de reforçar l'atenció primària per fer-ne “l’instrument bàsic per a una atenció global i integrada”. Per altra banda, demanen una participació més gran dels ciutadans i del personal sanitari en la gestió dels centres i dels diferents òrgans de govern.

Però el document no només fa propostes sobre la gestió sanitària sinó que suggereix també canvis en la manera de tractar els pacients. “Caldrà iniciar un procés de reversió de l'actual tendència medicalitzadora motivada per una visió biologista de la salut i per la cultura del consum”, indica el manifest. En opinió dels signants, és necessari obrir un debat social i professional per qüestionar aquesta tendència que “no es tradueix en resultats en la salut dels ciutadans”. En aquest sentit, les entitats volen “fomentar l'ús adequat dels medicaments, de les tecnologies i eines terapèutiques” i qüestionen “l'omnipresència de la industria farmacèutica”.

També insisteixen en la necessitat de no considerar la salut com només una qüestió individual sinó de prendre més en consideració els determinants socials de la salut. Per això, recalquen que “els governs, a tots els nivells, han de ser responsables de posar 'salut en totes les polítiques'”. En aquest sentit, exigeixen la recuperació de l'Agència Catalana de Salut Pública, suprimida l'any passat amb l'acord de CiU i ERC.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats