Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Agricultors, indústria i hotelers demanen a Rajoy portar l'impost al sucre català al Constitucional

La Generalitat va aprovar l'impost el passat 30 de març

Oriol Solé Altimira

Agricultors, indústria alimentària, empreses de distribució i sector hoteler han reclamat aquest dilluns de manera conjunta al president del Govern central, Mariano Rajoy, que presenti un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra l'impost català a les begudes ensucrades per ser una “mesura discriminatòria amb mer afany recaptatori”.

En conjunt, una dotzena d'entitats han criticat aquest impost, aprovat oficialment el 30 de març i que va entrar en vigor el passat 1 de maig, per, al seu parer, trencar la unitat de mercat i obstaculitzar la lliure circulació de mercaderies i serveis. El termini perquè Rajoy pugui presentar recurs d'inconstitucionalitat expira el pròxim 30 de juny, quan passin tres mesos de l'aprovació de l'impost.

El director general de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB), Mauricio García de Quevedo, ha reconegut que en el cas que la iniciativa al TC no prosperi, no descarten explorar altres vies legals. “Es tracta d'una mesura discriminatòria, amb falta d'evidència científica i mer afany recaptatori. No creiem que la fiscalitat sigui l'estratègia adequada per a canviar hàbits de vida”, ha criticat García de Quevedo, informa l'agència EFE.

Segons les entitats, la taxa contribueix a l'“estigmatització” del sucre i els refrescos. Així mateix, han mostrat la seva inquietud perquè aquest tipus d'impostos s'estenguin a altres comunitats autònomes o a altres ingredients. “Qui diu que demà no es puguin gravar la llet, els iogurts, la carn ... La via impositiva no és el millor sistema de treball”, ha subratllat el president d'Asaja, Pedro Barato.

Preguntats per la possibilitat que el Govern central aprovi un impost al conjunt d'Espanya sobre les begudes ensucrades, des del sector han recordat que l'executiu ja va anunciar que no treballa actualment en la seva creació.

La petició a l'Executiu perquè recorri l'impost al TC està recolzada per les organitzacions agràries Asaja, COAG, Cooperatives Agroalimentàries i UPA, per les entitats representants de la indústria FIAB i Promarca, pel sector del gran consum (Aecoc), així com per la distribució (ACES, Anged i Asedas) i l'hostaleria (FEHR i Marques de Restauració).

Per recolzar la seva petició, han remès al Govern central un estudi sobre la constitucionalitat de l'impost, elaborat pel bufet Uría Menéndez. Al document s'argumenta que l'impost presenta similituds amb l'IVA, de manera que vulnera la prohibició d'equivalència o de doble imposició. L'estudi també sosté que el tribut afecta la seguretat jurídica i conculca el principi d'igualtat de mercat.

La Generalitat, en canvi, va rebatre les crítiques quan va impulsar l'impost assegurant que s'emmarcava plenament en les seves competències tributàries, en concret la que permet a les comunitats autonòmiques gravar activitats o hàbits de consum perjudicials per a la salut. I és que l'impost al sucre és una recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'impost afecta productes populars com la Fanta o la Coca-Cola, però també a sucs i nèctars, sodes, begudes energètiques, de te i de cafè, llets endolcides i aigües de sabors. Els comerços i distribuïdors estan obligats a repercutir el gravamen al consumidor, que paga vuit cèntims per a begudes amb entre 5 i 8 grams de sucre afegit per cada 100 mil·lilitres i dotze cèntims per les que superen aquesta xifra. La Generalitat preveu recaptar uns 40 milions a l'any amb l'impost.

Etiquetas
stats