Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

CCOO i UGT es manifesten a Barcelona contra el desballestament del cos de bombers

Dos bombers remullen les cendres d'un incendi a l'Empordà / EFE

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Els bombers es manifesten aquest dijous, 16 de gener a Barcelona. La marxa s'ha convocat contra el desballestament dels serveis públics i la política de seguretat de la Generalitat. Sortirà a les 11 del matí de la seu de la direcció general de la funció pública, a Plaça de Catalunya, i té previst finalitzar davant del palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume.

La manifestació vol ser un toc d'alerta a la Generalitat i als grups polítics que han de votar els pressupostos de l'any vinent per que rectifiquin la política que ha dut el servei de seguretat a situacions sota mínims. La plantilla del cos de bombers està formada per 2.481 efectius i durant el 2014 està previst que cessin en la seva activitat unes 200 persones, en uns casos per jubilació, en altres per segona activitat i finalment per excedències. La Generalitat no té prevista la incorporació de noves places fins l'any 2020.

Víctor Fernàndez, d'UGT, explica: “fet i fet, els bombers que en cas d'alarma pugen als camions i van a ajudar els ciutadans són uns 2000 a Catalunya”. La resta són persones que tenen destins especials, com administratius, grups de rescat o submarinistes. Els sindicats reclamen que aquest any es convoquin com a mínim 50 places per substituir les baixes. “Pensin que no es només incorporar les persones, sino que s'han de seleccionar, han de passar una oposició i una escola de formació, cosa que fa que realment no s'incorporin fins d'aquí a dos anys”, afirma Fernández.

Des de fa tres anys no es cobreixen les baixes que es produeixen al cos de bombers. Si realment es manté la tònica fins al 2020, la situació podria esdevenir “molt perillosa” per a la seguretat dels ciutadans, afirmen els bombers. El cos quedaria delmat, asseguren. A més de la incorporació de nous professionals, els bombers reclamen la recuperació de l’ajut a les incapacitats temporals i el compromís de treballar per un servei públic essencial, professional i de qualitat. Totes aquestes peticions les han fet arribar als grups parlamentaris amb la petició que arrenquin una millora per assegurar el servei als ciutadans.

La retallada de personal ha fet que moltes petites casernes situades a les comarques de l'interior hagin hagut de tancar-se perquè no hi havia el mínim de tres professionals que és preceptiu. Els bombers fa mesos que fan arribar a la conselleria que comanda Ramon Espadaler el seu malestar. Davant la negativa a pactar millores, els bombers han decidit no fer hores extra. “Ens van dir aquest estiu que es restringirien les hores extres per poder destinar els diners a mitjans aeris. Com enguany la temporada ha estat bona i relativament hi ha hagut menys sinistres, ens hem negat a estar fent acte de presència als parcs i cobrant hores extres, amb la situació econòmica del país”, diu Fernàndez.

Malgrat aquesta posició de protesta, els bombers, segons els sindicats majoritaris, no es neguen a fer tantes hores extres com calguin en cas de necessitat perquè hi hagi en el territori situacions de perill, com incendis o accidents. “Llavors hi som fins que calgui”, expliquen.

En relació amb la manifestació, els sindicats convocants remarquen la seva intenció que sigui ordenada, pacífica i lúdica. Potser aquesta èmfasi té a veure amb altres marxes en les quals s'han donat frecs i tensions amb els Mossos d'Esquadra.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats