Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

L'atur creix a Catalunya a menor ritme: 9.253 persones al setembre

Aturats fent cua a les oficines de l'Inem / Efe

Tomeu Ferrer

Barcelona —

L'atur ha crescut a Catalunya en 9.253 persones. Això suposa un increment de l'atur registrat de l'1,51% respecte al mes anterior i marca dos mesos consecutius d'increments. La xifra feta pública pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social situa el nombre de persones que demanen feina a Catalunya en 620.911.

D'acord amb les dades publicades, Catalunya lidera l'increment de l'atur a l'Estat espanyol en xifres absolutes, no obstant això, si es comparen els aturats que busquen feina amb els que ho feien fa un any la xifra resultant al Principat equival a una reducció en nombres absoluts d'11.546 persones, cosa que en percentatge és una reducció de l'1,83%.

En el conjunt d'Espanya el nombre d'aturats va créixer en 25.572 al setembre, un 0,54% més que a l'agost. Aquesta dada és la millor corresponent al mes de setembre des de l'any 2007, data en què se situa l'inici de la crisi econòmica. En xifres absolutes els inscrits a les llistes de l'Inem i altres serveis públics d'ocupació sumen 4.724.355, cosa que fixa la taxa d'atur interanual -de setembre a setembre- en un increment del 0,41%. En xifres absolutes hi ha a Espanya 19.076 aturats més que fa un any. Sigui com sigui, el nombre de persones sense feina és el més baix des de juny de 2007.

El setembre és un mes en què tradicionalment puja l'atur perquè acaben molts contractes temporals a l'estiu. I això a Catalunya és especialment notable pel pes creixent que té el sector turístic. Cal recordar que l'atur a l'agost ja va créixer a Catalunya en 1.229 persones, mentre al conjunt de l'Estat baixava en 31.

Una dada que pot ajudar a entendre si la situació millora o empitjora és el nombre d'afiliats a la Seguretat Social, perquè la xifra d'aturats pot pujar o baixar segons creixi o minvi la població activa.

La Seguretat Social baixa en 22.242 persones

La Seguretat Social ha perdut en el conjunt d'Espanya 22.242 afiliats al setembre respecte de l'agost. El total d'inscrits al sistema s'ha situat en 16.305.445.

Després de la caiguda del nombre d'afiliats que hi va haver a l'agost, després de cinc mesos de pujades, els adscrits al sistema s'han “estabilitzat” al setembre, segons fonts del ministeri d'Ocupació, ja que, segons la taxa desestacionalitzada –que no té en compte la diferència de dies hàbils–, el nombre augmenta per primera vegada en un mes de setembre des del 2007.

El règim general, en el qual cotitzen la majoria de treballadors per compte aliè, ha perdut 22.417 afiliats respecte de l'agost, fins als 13.202.030.

Com a dada curiosa, el president espanyol, Mariano Rajoy va insinuar ahir des del Japó que l'atur baixaria entorn de les 25.000 persones, i evidentment ho va encertar, perquè tenia la informació. El mateix dia el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va aventurar que l'atur creixeria a Catalunya entorn de 5000 persones i ha errat, cosa que indica que el ministeri de torn no avança a la Generalitat ni la dada d'aturats.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats