Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Carles Puigdemont anuncia que convocarà un referèndum en un any si l'Estat es nega a acordar-lo

El president Puigdemont en el seu discurs

Arturo Puente

Un referèndum al setembre de 2017, amb l'acord de l'Estat o sense. Aquest és el nou horitzó de l'independentisme ofert pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el discurs en què ha reclamat el vot favorable del ple en la qüestió de confiança.

El president de Junts pel Sí ha exposat la seva voluntat d'arribar abans a un acord amb l'Estat si aquest reconeix el dret dels catalans a decidir el seu futur, obrint una negociació sobre els detalls del referèndum pactat. “Però si arribem al final de la legislatura i no hi ha hagut una resposta positiva, estarem preparats i a punt”, ha assegurat Puigdemont, que ha afegit: “O referèndum, o referèndum”.

La qüestió de confiança, que amb tota seguretat superarà en la votació d'aquest dijous gràcies als vots del seu grup parlamentari, JxSí, i de la CUP, ha estat l'escenari escollit per Puigdemont per introduir una nova estació en el trajecte de Catalunya cap la independència que ell comanda. Després de mesos de rumors i inquietud entre els socis de govern, el president de la Generalitat ha acabat decantant-se pel referèndum unilateral, i fins i tot s'ha atrevit a fixar-lo en la data aproximada de “la segona quinzena de setembre de 2017”, superant les enormes reticències que poderosos sectors del seu partit havien posat a aquesta opció.

Per superar les opinions contràries a un referèndum que suposaria una modificació del full de ruta pactat, el de JxSí s'ha reafirmat en el seu compromís “inequívoc” amb el mandat democràtic del 27-S que, segons considera, no és altre que “preparar Catalunya per esdevenir un Estat independent”. Així, Puigdemont ha assegurat que al juny de 2017 tot estarà preparat perquè Catalunya esdevingui un Estat, “amb garanties i sense salts al buit”.

Però aquesta “desconnexió” només arribarà si hi ha una validació de la ciutadania catalana. I aquí és on entra la fórmula del referèndum. “Hi ha un gran consens a Catalunya sobre la fórmula més idònia és un referèndum acordat”, ha reivindicat, assegurant que malgrat les dificultats i el rebuig de l'Estat “no serà ell qui ho descarti”. A més, Puigdemont ha assenyalat el referèndum acordat com la forma de desbloquejar la investidura espanyola.

“Si l'Estat accepta que els catalans hem de votar, entraríem en una fase de negociació”, ha explicat, assenyalant qüestions com la pregunta, la data, el quòrum mínim o una moratòria fins que els catalans puguin tornar a reivindicar un referèndum. La proposta de Puigdemont ha sonat alhora a mà estesa i a ultimàtum.

Puigdemont, amb tot, ha intentant que la seva obertura al referèndum no pogués ser entesa en cap cas com una concessió a la CUP. El de JxSí no ha estalviat retrets amb els anticapitalistes, a qui els ha llançat un missatge contundent pel que fa als propers pressupostos: “Qui no estigui disposat a aprovar-los, que no em doni demà la confiança”. Puigdemont ha assegurat que, si la CUP es nega a aprovar els comptes que Junqueras porti a la Cambra al novembre, hi haurà eleccions.

Etiquetas
stats