Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els socis de l'ANC es decanten de manera aclaparadora per una llista transversal

Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana

Arturo Puente

Barcelona —

Els socis de l'Assemblea han parlat, gairebé, amb una sola veu: Sí a “buscar les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat”. Aquest ha estat el vot del 96% dels 11.239 membres que han participat de forma presencial a la consulta interna que l'ANC ha celebrat aquest dissabte, validant la construcció d'una llista que inclogui la majoria de sectors independentistes a les eleccions del 27- S. Queden per contar els vots d'uns 5.000 socis, que s'han pronunciat de forma electrònica.

L'alta mobilització -han votat més de 16.000 dels 35.000 socis, tres vegades més que en les eleccions per triar el secretariat nacional al maig passat-, al costat de l'aclaparador sentit dels vots dels socis, faculten la direcció de l'entitat, encapçalada per Jordi Sánchez, per ficar-se de ple en el debat electoral proposant fórmules d'unitat per a les candidatures del 27-S. Malgrat un resultat aclaparador, la poca concreció de la pregunta deixa oberta la fórmula amb la qual s'ha de crear aquesta candidatura, i el mateix Sánchez va avisar que un 'Sí' no significava que l'ANC es llancés a formar una llista de forma automàtica.

La idea que ha pres força en les últimes setmanes és llançar una llista independentista amb el suport d'ERC i CDC però sense membres dels partits. Aquesta ha estat la proposta llançada per Òmnium Cultural aquest dissabte, i la que també el president d'ERC, Oriol Junqueras, va avançar dijous. La resposta de les entitats a Artur Mas, qui va proposar que fos la societat civil la que liderés la candidatura independentista el 27-S, deixa a CDC la decisió d'acceptar la llista conjunta sempre que cap dels seus membres del partit vagin a la candidatura.

De moment Convergència ha celebrat la proposta de Junqueras de recolzar una llista única sense polítics de cap dels dos partits, però va quedar a l'espera de les decisions de les entitats. Tant CDC com ERC estaven impulsant les seves pròpies llistes que, amb l'acceptació dels socis de l'Assemblea d'implicar-se en les eleccions, queden en un segon pla davant l'emergència d'una proposta d'unitat.

L'oferta de Mas va causar divisió en el si del secretariat nacional de l'ANC, on alguns sectors es mostraven reticents a liderar una llista i preferien fórmules com un mateix punt en els programes de les formacions independentistes. A més, el president de l'Assemblea, Jordi Sánchez, ja va avançar que no encapçalarà la llista unitària, en considerar que “no és el seu paper”. L'últim actor en competició, la CUP, prefereix una fórmula amb tres candidatures independentistes -CDC, ERC i la CUP-, malgrat que no rebutja en principi donar suport a una llista conjunta sense partits. Això sí, abans de prendre la decisió vol escoltar la proposta de les entitats i avisa que no avalarà una candidatura que no tingui un marcat component social.

t.

Etiquetas
stats