Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat es retirarà de set processos judicials contra activistes pel pacte entre JxS i la CUP

Manifestació pel desallotjament de Can Vies

elDiario.es Catalunya

Una setmana després del pacte assolit entre Junts pel Sí i la CUP per facilitar la investidura de Carles Puigdemont els detalls de la lletra petita de l'acord continuen sortint a la llum amb comptagotes. Una d'aquestes clàusules és que la Generalitat retiri la seva acusació contra prop de 40 activistes en set causes judicials que estan ara mateix en curs, segons revela aquest dilluns el diari Ara, una mesura que el Govern està disposat a complir.

La retirada de l'acusació en aquests processos judicials va ser una de les exigències de la candidatura de l'esquerra independentista per donar suport al nou Govern. La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha garantit la “predisposició” del nou executiu a complir amb aquesta clàusula de l'acord d'investidura, tot i que ha marcat com a línies vermelles que siguin casos en què “no hi hagi una lesió o un menyspreu dels funcionaris i els béns públics”.

Entre els casos en què la CUP reclama la retirada del Govern com a acusació s'hi troben la protesta per la visita d'Artur Mas a la Universitat de Girona el 2011, els disturbis durant les vagues generals del 29 de març de 2012 i del 14 de novembre de 2012, l'acció contra la línia de molt alta tensió de 2014 o la manifestació contra l'enderrocament de Can Vies. A partir d'ara s'haurà de veure com s'implementa el pacte per part del Govern.

Ciutadans ho considera “molt greu” i CSQEP es felicita

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha afirmat aquest dilluns que “si és cert, serà molt greu” que JxS i la CUP hagin pactat que la Generalitat es retiri d'aquestes causes judicials. “Seria portar les negociacions polítiques a la seu judicial”, ha dit en roda de premsa, i ha rebutjat que es pacti no participar en la persecució de la comissió de delictes.

En el mateix sentit s'ha manifestat el PP, que considera que significaria tolerància del Govern a la “kale borroka catalana”. Segons ha explicat el portaveu Enric Millo en roda de premsa, la retirada de l'acusació seria “conseqüència d'intentar corregir els resultats electorals en despatxos foscos” per aconseguir el suport de la CUP a JxSí, i ha afirmat que el PP registrarà aquest mateix dilluns la seva sol·licitud perquè Munté i Jané compareguin amb urgència davant la Cambra per explicar l'acord.

Per part de CSQEP en canvi, el diputat Albano Dante en declaracions a Catalunya Plural ha aplaudit la decisió, que considera un “pas positiu”. Dante recorda a més que era una mesura reclamada pel seu grup en els debats d'investidura. “Ens felicitem de la decisió, sobretot venint de CDC, que no va fer cas al Parlament quan aquest va reclamar que la Generalitat es personés en el cas pel qual s'està jutjant la infanta”, assegura el diputat. De la mateixa manera, tampoc entén que el PP “s'esquinci les vestidures ara” quan el grup popular es va abstenir en la votació per reclamar la personació de la Generalitat en el cas de la infanta.

Etiquetas
stats