Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

L'acord amb la CUP garanteix que Junts pel Sí tindrà majoria durant tota la legislatura

Artur Mas durante la roda de premsa al Palau de la Generalitat

Arturo Puente

El pacte tancat aquest dissabte entre Junts pel Sí i la CUP té com a objectiu prioritari garantir l'estabilitat parlamentària del nou Govern, que serà presidit per Carles Puigdemont. Per a això, la CUP es compromet en el primer punt de l'acord a què 8 dels seus diputats no votin “en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés i/o el dret a decidir”, el que significa que, com a molt, la CUP pot abstenir-se si tota l'oposició vol tombar una proposta de JxSí.

A més, la CUP assumeix que dos dels seus diputats “actuaran conjuntament en les preses de posició” de JxS, segons el segon punt. Aquestes dues mesures garanteixen que JxSí comptarà sempre amb 64 vots a favor i, com a molt, 63 en contra, corresponents a la suma de Ciutadans, PSC, CSQEP i PP. L'acord atorga així al Govern majoria simple durant tota la legislatura.

El document inclou també clàusules per les quals la CUP assumeix els seus errors durant la negociació, visualitzat mitjançant la “renovació” del seu grup parlamentari. Això vol dir que dos diputats de la CUP dimitiran. Serà la pròpia formació la que decidirà i farà efectives aquestes dimissions després del ple d'investidura. La CUP considera que aquest punt respon a el reconeixement de Junts pel Sí dels errors d'Artur Mas durant la negociació, visualitzada en la seva sortida del Govern.

Dos diputats de la CUP votaran amb JxSí i dos dimitiran

La CUP ha comparegut davant la premsa per donar compte de l'acord a què ha arribat amb Junts pel Sí per investir com a president de la Generalitat a Carles Puigdemont. “Aquest és un pas més cap a la República catalana”, ha expressat la diputada Eulàlia Reguant, que li ha traslladat a Puigdemont el missatge que estaran al seu costat “en tot el que sigui obertura d'un procés constituent”.

Reguant no ha volgut donar detalls sobre els moviments en el grup parlamentari de la CUP, en què hi hauria d'haver dimissions després de l'acord –com a contrapartida a la renúncia de Mas–. Seran dos els diputats que dimiteixin, però no ha revelat qui. També ha reiterat que “seguim tenint 10 diputats al grup parlamentaris”, encara que ha acceptat que dos dels seus diputats participaran en la dinàmica de JxSí per garantir estabilitat parlamentària.

El text complet de l'acord és el següent:

Etiquetas
stats