Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'amistat de Jordi Pujol Ferrusola posa en dificultats Mas

Jordi Pujol Ferrusola compareix a la Comissió d’Investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscals del Parlament / ENRIC CATALÀ

Arturo Puente

Barcelona —

La relació que uneix el president Artur Mas i al primogènit dels Pujol és d'amistat íntima o no tant? Impossible resoldre aquesta qüestió d'acord amb el que han declarat tots dos davant la comissió d'investigació de frau. La de l'amistat amb un imputat per blanqueig de capitals i frau fiscal és una ombra de la qual Mas es va voler desempallegar fa només dues setmanes. “No tinc una amistat íntima amb Jordi Pujol Ferrusola. En 30 anys he estat un cop a casa seva”, va assegurar. No obstant això, Jordi Pujol Ferrusola ho va desmentir aquest dilluns en la seva compareixença, quan va assegurar que eren “molt amics”. “Jo als meus amics no tinc per què veure'ls cada dia”, va mantenir, “sé que el dia que el necessiti el trobaré”.

El Govern ja ha intentat treure ferro a l'assumpte. “L'última vegada que vaig veure un debat sobre si un era amic d'un altre o un altre d'un tercer va ser a l'escola. Aquest és un debat de nens”, ha valorat el conseller portaveu, Francesc Homs, que ha desacreditat la comissió de investigació presidida pel diputat de la CUP, David Fernàndez, assegurant que “no acaba de funcionar del tot bé”. Però malgrat els intents d'Homs per restar-li importància, les diferents versions entre Artur Mas i Jordi Pujol Ferrusola tornen a posar sobre la taula l'acusació de fins a tres grups, Ciutadans, PP i ICV-EUiA, que en l'última sessió de control van afirmar que el president havia mentit al Parlament.

La declaració del més gran dels 7 germans Pujol Ferrusola posa en dificultats un Mas centrat en la despujolització de Convergència. Una tasca difícil per l'enorme influència que la família del fundador continua tenint sobre el principal partit català -només fa 7 mesos que Oriol Pujol va deixar de ser secretari general de la formació-, però que la direcció de Convergència creu poder escometre entre desembre i febrer l'any que ve. CDC va assentar el calendari de la seva refundació precisament aquest dilluns, en una reunió extraordinària de l'executiva que va apostar per un canvi de cares al partit.

Aquest relleu de dirigents, la matèria primera del qual seran els dirigents locals que fins ara s'han mantingut en la segona fila, pretén tancar la crisi oberta a CDC pels diversos casos de corrupció, sobretot el cas Pujol. No obstant això, la direcció del partit va optar per ajornar la refundació fins després de les eleccions, no només les autonòmiques sinó previsiblement les generals, per no traslladar a l'opinió pública la sensació de crisi d'oberta. Una segona raó és que aquesta refundació ha de revalidar l'aposta independentista de Convergència, un assumpte que crea friccions amb els seus tradicionals socis d'Unió amb els quals els nacionalistes volen llimar asprors abans de les eleccions.

Jordi Pujol Ferrusola, un més en el pinyol de CDC

La compareixença del fill gran del matrimoni Pujol Ferrusola va tornar a dibuixar un partit, CDC, que ha estat dirigit com si es tractés de la família de l'expresident Pujol. Júnior, pel nom familiar amb el qual es coneix el primogènit, va assegurar que es va fer càrrec als 90 de la gestió del patrimoni deixat per l'avi, per encàrrec del seu oncle, Joaquim Pujol i Figa. Traslladava així la responsabilitat del frau fiscal a Pujol i Figa, un home ja mort però que va ser mà dreta de Pujol, ocupant diversos càrrecs en l'administració catalana, com diversos secretariats generals i escó de diputat al Parlament en la penúltima legislatura de Jordi Pujol.

Les connexions de Júnior amb CDC no es limiten a una estreta amistat amb Artur Mas, de qui ha assegurat fins i tot que “se li posarà al telèfon” si el necessita, o a haver rellevat Pujol i Figa en la gestió de la fortuna oculta a l'estranger, o que el seu germà va ser secretari general de la formació fins al juliol passat. Pujol Ferrusola ambé va assegurar mantenir una amistat amb el conseller d'Empresa, Felip Puig, a qui ha explicat que coneix des de petit. A més, el més gran dels Pujol i Artur Mas van coincidir a les ordres de Lluís Prenafeta a l'empresa pelletera Tipel. Prenafeta va ser secretari de Presidència durant la primera dècada del pujolisme i avui està implicat en el cas Pretòria, assumpte pel qual va arribar a estar a la presó preventiva, de la qual va sortir amb càrrecs després de pagar un milió d'euros de fiança.

Jordi Pujol Ferrusola, que es va descriure a si mateix com un “dinamitzador econòmic”, va declarar llargament durant més de cinc hores, durant les quals va poder detallar assumptes com la seva col·lecció de cotxes de luxe o l'espès entramat empresarial des del que fa negocis. Va comptabilitzar fins a 15 vehicles entre clàssics, utilitaris i motocicletes, dels quals va destacar que els adquireix barats “de gent amb problemes”. Sobre els seus negocis, va mantenir que no ha fet operacions des de paradisos fiscals i que va facturar més de 22 milions d'euros en els últims 10 anys, dels quals n'ha tributat 7,5 a Hisenda.

El més gran dels Pujol està imputat en dues causes judicials. La primera va ser oberta pel magistrat de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que li va imputar un delicte de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública arran de la denúncia de la seva exparella, Victoria Álvarez. La segona causa va ser oberta per la jutgessa d'instrucció número 31 de Barcelona, en conèixer-se la confessió de l'expresident Pujol d'haver mantingut diners ocults a l'estranger, que en l'última etapa va gestionar el primogènit.

“Mai he estat en l'administració del partit”, ha afirmat Pujol Ferrusola davant la insistència dels diputats a la comissió del frau. Però les múltiples connexions familiars i afectives amb la majoria d'homes forts del passat i present del CDC compliquen el futur a la direcció del partit, que confia en la despujolització forçada per allunyar la greu crisi de credibilitat que es tradueix en crisi electoral segons les enquestes.

Etiquetas
stats