Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Les respostes de Mas davant la 'comissió Pujol' comencen a passar-li factura

Artur Mas respon a les preguntes dels grups durant la sessió de control

Arturo Puente

Barcelona —

La compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, a la comissió sobre el frau va deixar més interrogants que certeses. Si bé va revelar que mentre era conseller sabia d'alguns comptes bancaris en paradisos fiscals, com el que tenia el seu propi pare a Liechtenstein, el líder convergent va negar que conegués els negocis privats de la família Pujol o que l'unís una amistat “íntima” amb el major dels fills de l'expresident. Si Mas pensava que les seves explicacions a la comissió acabarien amb la bronca al voltant de la corrupció de CDC, s'equivocava. Lluny d'això, les respostes del president comencen a passar-li factura en acusar-lo aquest dimecres fins a tres grups d'haver mentit en seu parlamentària.

El primer en recriminar-li haver mentit va ser Albert Rivera, líder de Ciutadans. “Li sona a vostè d'alguna cosa el port fluvial de Rosario, Argentina?”, Va preguntar concisament Rivera a la sessió de control al Govern. Mas va respondre que sí el coneix perquè havia estat allà i que recordava que qui impulsava acords de col·laboració era el port de Tarragona.

Rivera llavors va contraatacar assegurant que qui estava darrere de l'empresa com a principal accionista era Jordi Pujol Ferrusola, i va mostrar la nota de premsa de la Generalitat on consta que Mas va inaugurar el port el 2003. “Senyor Mas, l'altre dia vostè em va mentir en la comissió, vostè va dir que no coneixia els negocis de Pujol Ferrusola. No és que els conegués, és que anava a inaugurar les seves obres com a conseller en cap de la Generalitat”, ha postil·lat el líder de Ciutadans brandant els documents de la Generalitat per immediatament demanar la dimissió de Mas.

La del port fluvial de Rosario és una polèmica vella, aixecada per l'exparella del fill gran dels Pujol, Victoria Álvarez. Álvarez va assegurar fa un any davant l'Oficina Antifrau que la compra del port de la ciutat argentina es va fer amb diners procedents de paradisos fiscals. En aquella operació Lluís Badia, dirigent de CDC i president del port de Tarragona, hauria actuat com a soci de Pujol Ferrusola, i va ser precisament amb Badia amb qui Artur Mas va compartir l'acte d'inauguració. No obstant això, el president va negar reiteradament a la comissió sobre el frau conèixer els negocis del fill de Pujol.

Segon assalt. Joan Herrera pregunta a Mas si té intenció de complir amb les resolucions que aprova el Parlament, en relació al fet que el Govern no s'ha personat en la causa contra Pujol, no ha revertit la privatització d'Aigües Ter Llobregat o no ha parat els talls de subministrament a afectats per la pobresa energètica. “Li demano respecte per aquest Parlament, un respecte que per cert no va tenir la setmana passada quan va comparèixer a la comissió del frau. Vostè el 2008 va dir que de l'herència del seu pare s'havia assabentat el 2008. L'altre dia va dir que ho sabia des del primer moment. Va mentir”.

L'última en llançar l'acusació va ser la presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho, que li va retreure la creació del nou comissionat sobre Transparència. “La comissió de la transparència per què és, perquè ens expliqui que vostè va mentir en la comissió i que no va delatar a un evasor fiscal quan vostè coneixia que el seu propi pare tenia diners fora?”, va preguntar. De nou, l'arma llancívola d'haver mentit en seu parlamentària.

El Govern d'Artur Mas està en precampanya des que va anunciar la data electoral, a vuit mesos vista. Les mesures presentades dimarts vénen a marcar perfil respecte al procés sobiranista, però sobretot, respecte a la corrupció i transparència. Els líders de CDC saben que disposen de només mig any per refundar i eliminar l'ombra de corrupció que el partit ha anat acumulant durant els últims anys. No obstant això, cada vegada que algun membre convergent dóna alguna explicació es descobreixen nous interrogants. El pas de Mas per la comissió, lluny de dissipar la tempesta, ha tornat a centrar el debat en la sessió de control a la corrupció i en el cas Pujol, i probablement ho farà durant els pròxims mesos.

L'oposició ha trobat en els escàndols de CDC una important esquerda en el discurs del president, interessat en vendre transparència i neteja en la gestió en la recta final cap a les eleccions. Amb la comissió Pujol en ple funcionament -el mateix Pujol torna a estar cridat al Parlament el dilluns-, els casos judicials oberts entorn de la família de l'expresident i les acusacions d'evasió, fundades o no, que s'amunteguen contra destacats membres de CDC, treure pit sobre transparència és la tasca més complicada a la qual s'enfronta la marca electoral de Mas.

Etiquetas
stats